Ósdi GPS helyett: íme, a holografikus navigáció

Ósdi GPS helyett: íme, a holografikus navigáció

Ósdi GPS helyett: íme, a holografikus navigáció

autó

2 perc

Az Augmented Reality (kiterjesztett valóság) technológia előrehaladásával az egyszerű szórakoztató megoldásokon túl funkcionális hétköznapi eszközök is kezdenek megjelenni. Ilyen a Wayray Navion, amely a kocsi szélvédőjére vetíti a helyes útvonalat.

Akár külső navigációs eszközt, akár az autóba beépített GPS-t, akár egy egyszerű okostelefont használ a legrövidebb útvonal megtalálásra, mindegyik rendelkezik egy nagy problémával – a sofőrnek le kell miattuk vennie a szemét az útról.

A szélvédő, mint kijelző

A science fiction régi nagy álma a digitális HUD (head-up display), a szem elé vetített kijelző. Ahogy egyre előrehaladottabb állapotba ér a vetítők technológiája, úgy készülnek futurisztikus, hétköznapokban is használható eszközök – mint például a jól ismert Google Glass vagy az orvosok munkáját segítő Vivi.

A legnagyobb autógyártók prémium járművei közül néhány már rendelkezik olyan beépített rendszerrel, amely a szélvédőre vetíti a fontosabb adatokat: a sebességet, az időt, az üzemanyag szintjét, de akár olyan külső tényezőket is kiír, mint a szél sebességét vagy figyelmeztetéseket a közlekedési dugókról.

Navigáció extrákkal - Így lehetne egyszerűbb a parkolás

A svájci Wayray Navion berendezése azonban bármelyik kocsit okosabbá teheti a kivetíthető navigációs rendszerével. A kisméretű ovális eszközt a műszerfal tetejére, közvetlenül a szélvédő alá kell helyezni, és a készülék az okostelefonnal való kapcsolaton keresztül kivetíti a helyes irányt közvetlenül a sofőr szeme elé.

Nemcsak egy egyszerű térképet kap a felhasználó, hanem egyfajta kiterjesztett valóságra emlékeztető képet, ahol zöld nyilak haladnak végig a helyes úton, előre jelzik a kanyarokat, a sebességkorlátozást, a sebességet és a várható útidőt.

A tervek szerint a Navion nemcsak kijelzőként fog funkcionálni, hanem lehetővé teszi majd a kézmozgás alapú vezérlést, vagy akár a hangvezérlést is, hogy még a kezét se kelljen levennie a kormányról.

Forrás: WT Vox