Beszáll az okosautózásba a Xiaomi

Kapcsolódó cikkek

Beszáll az okosautózásba a Xiaomi

Beszáll az okosautózásba a Xiaomi

autó

1 perc

Az elsősorban okostelefonokról ismert elektronikai cég egy kínai járműgyártóval állna össze, hogy a tömegpiacot célzó autókat hozzon forgalomba – saját logójával és alkalmazásaival.

A világ egyik legnagyobb mobilgyártója most közvetlenül is beszállna az intelligens mobilitás technológiai versenyébe. A Reuters értesülései szerint a kínai nagyvállalat tárgyalásokat folytat az ugyancsak kínai Great Wall Motors járműgyártóval – írta a Bitport. A hírügynökség bizalmas forrásainak beszámolóját egyelőre egyik vállalat sem kommentálta.  

A Xiaomi a meg nem erősített értesülések szerint a tömegpiacot célozná meg az új elektromos autókkal, ami összefügg a különböző elektronikai termékeik pozicionálásával. A most kiszivárgott tervek szerint az új autók már 2023-ban megjelennének a kínálatban.

A kommentárok szerint az elektronikai vállalatnak mindenképpen szüksége lesz rá, hogy diverzifikálja bevételi forrásait, mert annak legnagyobb része az egyre kisebb haszonkulcsot felmutató okostelefonos szegmensből származik. Nemrég a Xiaomi a várakozásoktól elmaradó negyedéves számokat közölt, aminek legfőbb okaként a globális chiphiányt és az ebből fakadó költségnövekedést jelölték meg.

Az állítólagos megállapodás hátterében is az a piaci trend jelenik meg, hogy az autógyártók és a technológiai cégek egyre szorosabb együttműködést folytatnak az okosjárművek fejlesztésében, legyen szó az önvezető rendszerekről vagy az okosutasterek kialakításáról.

Korábban már napvilágot láttak az Apple vagy a Huawei járműipari ambíciói is, a kínai Baidu keresőszolgáltató pedig januárban jelentette be, hogy a Geely autógyártóval lépne partnerségre.