Falják a mérföldeket a Waymo önvezető autói

Kapcsolódó cikkek

Falják a mérföldeket a Waymo önvezető autói

Falják a mérföldeket a Waymo önvezető autói

autó

2 perc

Az Alphabet önvezető márkája Las Vegasban, a CES expón jelentette be, hogy járművei már 20 millió mérföldes távot tettek meg. Ez átszámítva 32 millió kilométernek felel meg. A Waymo szerint sofőr nélküli technológiájuk készen áll a széles körű használatra.

John Krafcik ügyvezető egy rendezvényen hangsúlyozta a megtett távolság jelentőségét, hiszen a „való világban” végzett tapasztalatszerzés a fejlődés elengedhetetlen része.

Miközben az autonóm autók többször okoztak már balesetet az elmúlt években, a Waymo – legalábbis egyelőre – kimaradt ezekből. Ezzel elkerülte azt a negatív sajtóvisszhangot, amit például az Uber kapott az önvezető autója által okozott halálos gázolás után.

Természetesen a Waymo is szerepelt az újságok főcímeiben. 2017-ben például sokat lehetett arról olvasni, hogy beperelte a céget elhagyó mérnökét. Azt állították, Anthony Levandowski 14 ezer fájlnyi bizalmas dokumentummal együtt távozott tőlük. A szakember rögtön utána alapított, Otto nevű startupját néhány hónappal később 680 millió dollárért és az önvezető üzletág igazgatói pozíciójáért cserébe továbbadta az Ubernek.

A vádak napvilágra kerülése után az autómegosztó vállalat elküldte a szakembert, és 245 millió dollárnyi Uber-részvény átadásával kiegyezett a Google-lal.

Csak az első tízmillió megszerzése volt nehéz

A Waymo – illetve akkor még a Google – sofőr nélküli autókkal működő programja 2009-ben kezdődött. Az akkoriban Chauffeur (sofőr) néven futó projekt még az Alphabet és a különböző leányvállalatok létrehozása előtti időkben kezdődött.

A Chauffeur-program idején a kocsik mintegy tíz év alatt gyűjtötték össze a közutakon az első 10 milló mérföldet. A következő tízmillióhoz már csak bő egy év kellett – számolt be róla Krafcik. A táv érzékeltetésére: ez olyan hosszú út, mintha az autók nyolcszázszor kerülték volna meg a Földet.

Bár maga az önvezető technológia rengeteget fejlődött, de az ehhez kapcsolódó szabályozási környezet egyelőre gyerekcipőben jár. Amíg a helyzet nem változik, az autonóm járművek használata csupán egy-egy kiválasztott területre koncentrálódik. Olyanokra, mint például az arizonai Phoenix, ahol a lakosok már 2017-ben leinthettek biztonsági sofőrrel a fedélzetükön furikázó taxikat, tavaly óta pedig már segédsofőrökre sincs szükség.

Újságírói kérdésre egyébként a cégvezető azt mondta, gondolkodnak a Waymo-autók más városokba való költöztetésén is.

Forrás: