Meghódítaná az eget a kínai repülő autó

Kapcsolódó cikkek

Meghódítaná az eget a kínai repülő autó

Meghódítaná az eget a kínai repülő autó

autó

1 perc

Az XPeng Motors kínai részlege, az XPeng Huitian bemutatta autonóm képességekkel rendelkező, új repülő autójának prototípusát.

A Voyager X2 névre keresztelt elektromos jármű a cég ötödik generációs repülő autója, amely szerintük egy újabb lépéssel közelebb visz egy szélesebb körben elérhető és biztonságos repülő autóhoz.

Az XPeng még év elején megrendezett Sanghaji Autószalonon jelentette be új, P5 nevű szedán modelljének előrendelhetőségét. A P5 elektromos jármű mellett pedig bemutatták Voyager X1 nevű, negyedik generációs repülő autójukat is. Azóta a Voyager X1 – amely képes egy függőlegesen felszállni és leszállni egy parkolóban – több mint 10.000 próbarepülésen van túl. A tesztvezetések megkezdése pedig a tervek szerint 2021 végére várható Kínában.

Azért, hogy a nagyközönség addig se maradjon újdonság nélkül, a vállalat közzétette az ötödik generációs fejlesztését bemutató videóját a Weibón. Ez alapján a Voyager X2 inkább egy utasszállító drónra hasonlít két üléssel, nyolc propellerrel, négy tengellyel és különféle autonóm képességekkel. A jármű súlya 360 kg, a maximális felszállási súlya pedig 560 kg.

A gép akár 35 percen keresztül is képes a levegőben tartózkodni, maximális sebessége pedig 130 km/h. Repülési útvonalát önállóan is meg tudja tervezni, különféle szenzorainak köszönhetően pedig a földet is monitorozza, nem beszélve a landolás elősegítéséről és a 100 kilométeres távolságon keresztül lehetséges, valós idejű kommunikációról.

Ezenkívül az X2 számos biztonsági funkcióval bír. Legyen szó a redundancia érdekében használt nyolc darab, egymástól független akkumulátorcsoportról, a 24 órás megfigyelőrendszerről és a végső megoldásként használható ejtőernyőről. Ugyanakkor a megosztott felvételeken utasok egyelőre még nem láthatók a repülő szerkezetben.

Forrás: