Intelligens lámpák segítik az autósokat a kaszinóvárosban

Kapcsolódó cikkek

Intelligens lámpák segítik az autósokat a kaszinóvárosban

Intelligens lámpák segítik az autósokat a kaszinóvárosban

autó

2 perc

Las Vegas és környékének a jelenlegi 2,3 millió fős népessége exponenciálisan emelkedik. A város a járvány előtti időkben évente több mint 42 millió turistát fogadott, ami szintén jelentősen növelte és a jövőben is növelheti a forgalmat és a torlódásokat.

A TRIP által készített tanulmány szerint mindez átlagosan több mint 2.600 dolláros veszteséget jelent az autótulajdonosoknak éves szinten, figyelembe véve a baleseteket, a megnövekedett üzemanyag-fogyasztást, valamint a járművek elhasználódását. Makroszinten pedig foglalkozni kell az ezzel járó károsanyag-kibocsátással, az üvegházhatású gázokkal és a levegőbe jutó részecskékkel is.

Gazdasági szempontból nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a dollármilliókat sem, amiket a késések okozta károk, a megnövekedett biztosítási költségek, a munkavállalók egészségi állapota, az üzemanyagköltségek, valamint a túl nagy autóforgalom miatti üzletáthelyezések miatt „folynak ki” a város kasszájából.

Adatvezérelt kereszteződések

Las Vegas már eddig is élen járt az intelligens városi fejlesztések megvalósításában. Erre példa az ITS (Intelligent Transportation Systems) intelligens közlekedési rendszerek projekt is, melynek célja a hatékonyság és a biztonság növelése az utakon. A Geotab, a Waycare platform és a Dél-Nevadai Regionális Közlekedési Bizottság (RTC) együttműködésének köszönhetően, az adatvezérelt lehetőségek kiaknázásával pedig egy új generációs közlekedési hálózat alakítható ki.

Ugyanakkor egyre inkább egyértelművé válik, hogy a hagyományos adatgyűjtési módszerekkel nem lehet megfelelő részletességgel követni a gépkocsik sebességének változásait a megfigyelt útszakaszokon. Az új kezdeményezés révén viszont a meglévő jelzőrendszer adatait kombinálnák a Geotab hálózatra csatlakoztatott járművektől kapott adatokkal, így valós időben sokkal részletes elemzést készíthető a forgalomszervezésről hatásfokáról.

A Geotab által generált adatokkal egyértelművé tehetők az olyan változók, mint a torlódások miatti megállások, a kocsisorok hossza, a ciklikus jelleg, a dugóban eltöltött idő vagy a megállási hajlandóság. A mutatókat napszakonként dolgozzák fel, hogy ehhez igazodva tudjanak változtatni a jelzőlámpák működésén. Ezenkívül bizonyos esetekben a kanyarodósávokkal is kalkulálnak, hogy könnyebben lehessen haladni az egyébként zsúfolt kereszteződésekben. A végeredmény pedig a tervek szerint egy élhetőbb és biztonságosabb úthálózat kialakítása lesz.