Gépi segítséget kér a Facebook az álhírekkel szemben

Kapcsolódó cikkek

Gépi segítséget kér a Facebook az álhírekkel szemben

Gépi segítséget kér a Facebook az álhírekkel szemben

big data

2 perc

A közösségi médiaóriás felvásárolja a londoni székhelyű Bloomsbury AI-t (BAI).

A brit startup jellemzően az NLP, vagyis a természetes nyelvek feldolgozása (Natural Language Process) területén ért el eredményeket. Zuckerbergék a várakozások szerint 30 millió dollár körüli közötti összeget fognak elkölteni az akvizícióra, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Bloomsbury részvényei hozzájuk kerülnek majd.

A BAI csapata vezető szerepet ért el a gépi olvasásban, valamint az olyan dokumentumok megértésében és megválaszolásában, amelyet köznapi, nem hivatalos nyelven íródtak. Az ő szakértelmük erősíteni fogja a Facebook erőfeszítéseit a természetes nyelvek feldolgozásában, megértésében és alkalmazásában – állt a hivatalos közleményben.

Többen gyanítják, hogy az üzletben a legnagyobb fogás a BAI technológiai vezetőjének (CTO) megszerzése volt. Sebastian Riedel ugyanis a UCL (London Global University) professzora és az NLP terület vezető szakértője. Emiatt inkább úgynevezett „acqui-hire” tranzakcióról van szó, amikor elsősorban a szakemberek miatt dönt a felvásárlás mellett az adott cég.

A Facebook tervei között szerepel az is, hogy a Bloomsbury-t használja az álhírek és minden hasonló tartalom kiszűrésére, melyek elárasztják és „megfertőzik” a platformot. Sőt, Riedel Linkedin-profilja szerint ő az egyik társalapítója a szintén Egyesült Királyságban létrehozott startupnak, a Factmatának, mely szintén a fake news elleni küzdelemre specializálódott.

Nyomul a Szilícium-völgy

A történetben további érdekes szál a folyamatos befektetői érdeklődés a Szilícium-völgy óriásai részéről a szigetország mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó startupjai iránt. Alig telik el nap egy brit AI-startup felvásárlása nélkül, amiben leginkább a Google-leány DeepMind jár az élen.

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban átlagban  minden ötödik nap alapítanak egy új mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó startupot, így kissé meglepő a rendkívüli népszerűségük az amerikai gigászok között.

A Facebook nem is tagadja, hogy tovább szeretné növelni jelenlétét az országban az AI területen keresztül és újabb felvásárlásokra készül.