A robotika piacán erősít az LG

Kapcsolódó cikkek

A robotika piacán erősít az LG

A robotika piacán erősít az LG

gyártás

2 perc

Az LG Electronics megvalósította első tengerentúli befektetését a robotika területén: új partnere, az amerikai Bossa Nova Robotics a kereskedelmi szektorban kínál intelligens robotikai megoldásokat.

A nemrégiben létrejött megállapodást a múlt évben számos koreai startuppal létrehozott együttműködés előzte meg. Az LG az elmúlt 12 hónapban összesen 90 millió amerikai dollárt fektetett robotikai startupokba.

A Bossa Nova Robotics nemzetközi szinten piacvezető vállalat a valós idejű kiskereskedelmi adatok szolgáltatása terén. Az adatok segítenek a nagyméretű üzletek hatékony üzemeltetésében, hiszen automatizálják a raktárkészletadatok gyűjtését és elemzését. A világ legnagyobb kiskereskedelmi cége, a Walmart az elmúlt évben számos üzletben tesztelte a Bossa Nova polcszkennelő robotjait.

A mostani befektetést megelőzően az LG négy koreai vállalatba invesztált:

Az Acrylt a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST) oktatói alapították hét évvel ezelőtt. A kognitív számítástechnikával foglalkozó vállalat a Jonathan integrált mesterséges intelligencia (AI) platform megalkotója. A program a big data és gépi mélytanulás segítségével szövegekben, beszédben és képekben is képes felismerni az emberi érzelmeket és jelentéstartalmakat.

Az SG Robotics egy olyan startup, amely viselhető robotokat fejleszt mozgássérültek, a többi között lábbénulásban és ideg-izom kapcsolati rendellenességekben szenvedő betegek számára. A céget 2017-ben alapították, és jelenleg egy viselhető robotikai eszköz kereskedelmi verzióját fejlesztik kifejezetten gyermekek számára. Az általuk tervezett WalkON ruha viselője bronzérmet nyert a 2016-os, első bionikus olimpián (Cybathlon), és az első fáklyahordó is ezt viselte a 2018-as phjongcshangi paralimpián.

A Robotis kifejezetten robotikai megoldásokra és oktatórobotokra specializálódott. A cég a komplex robotokban alkalmazott intelligens rendszereiről ismert, de hardveres megoldásokat, például vezérlőegységeket és szenzoros modulokat is fejleszt a robotok programozásához.

A Robostar pedig egy ipari robotokat gyártó cég, melynek célja, hogy komplex megoldásokat biztosítson a mobil-, kijelző- és autóipar számára.

Ezek a befektetések kiegészítik az LG saját erőfeszítéseit a szolgáltató robotok piacra helyezése terén, ami a jövőben cég növekedésének egyik motorja lehet. A vállalat Koreában már letesztelte az innovatív gépeket: a phjongcshangi téli olimpia alatt Dél-Korea legnagyobb repterén útbaigazító és takarító robotjaik (Guide Robot, Cleaning Robot) segítették az utasokat.

A társaság az idei CES-en három új CLOi koncepciórobotot mutatott be, amelyeket kifejezetten kereskedelmi használatra, nagy forgalmú helyszínekre (például hotelekbe és bevásárlóközpontokba) fejlesztettek. A CLOi robotokat a ThinQ márkával — az LG mesterséges intelligenciával ellátott szórakoztatóelektronikai cikkeivel és háztartási készülékeivel – párhuzamosan fejlesztik.