M2M-szenzorokkal biztonságosabb lehet a város

M2M-szenzorokkal biztonságosabb lehet a város

M2M-szenzorokkal biztonságosabb lehet a város

big data

2 perc

A hatékony utcai világítás elriasztja a bűnözőket, és nagyobb biztonságérzetet nyújt a közlekedőknek. De a gép-gép kommunikáció még a szemétszállítást is átalakíthatja.

Az M2M-kommunikáció az intelligens város fejlesztésekor több területen is fontos eszköz: ezt alkalmazzák a forgalom és parkolás nyomon követésekor, a légszennyezettség mérésén túl az intelligens közvilágítás működtetésénél vagy a szemétszállítás optimalizálásánál is.

A hatékony utcai világítás több pozitív hatással lehet: elriaszthatja a bűnözőket, nagyobb biztonságérzetet nyújt a gyalogosoknak, és biztonságosabbá teszi az autós forgalmat.

A közvilágítás fenntartása és főleg javítása azonban rendkívül költséges. Ezen a területen is segíthet az M2M-technológia.

Ellenőrzés és karbantartás – távolról

A lámpaoszlopokon elhelyezett M2M-szenzorok riaszthatják a hibaelhárítókat, ha rendellenes működést észlelnek – így nincs szükség a költséges rendszeres ellenőrzésekre (ami akár adott esetben a település közvilágításra fordított költségének 60%-át is kiteheti). A szenzorok érzékelik, ha nincs forgalom, vagy ha nincsenek emberek a környéken, és automatikusan lekapcsolják a lámpákat (vagy csökkentik a fényerőt), így kisebb az energiafelhasználásuk, és kevésbé terhelik a környezetet.

Egyes villanyoszlopok további funkciókat is elláthatnak, például lehetnek meteorológiai mérőállomások vagy elektromos autók töltőállomásai, wifi-pontok, parkolóórák stb.

A kuka üzenet küld, ha megtelt

Az M2M-eszközök használatával teljes mértékben átalakulhat a szemétszállítás is (úgy ahogyan az már például Hollandiában vagy Dél-Koreában is megtörtént), hiszen a szeméttárolókon található szenzorok automatikusan jelzik, mikor van szükség a tárolók ürítésére. Így ritkábban kell a szemétszállítókat elindítani, vagy kevesebb járműre van szükség, és összességében időt és üzemanyagot spórolhatunk, mindamellett kisebb lesz a környezet terhelése is.

Ez is egy okos fejlesztés - BigBelly, a napelemmel működő szemetes

A környezetvédelem a Smart City fejlesztésekor az egyik legfontosabb szemponttá lép elő. Az M2M-technológiával csökken az energiafelhasználás, a környezetszennyezés, annak mértéke egyszerűbben nyomon követhető, illetve a környezettudatos magatartásra ösztönző megoldások kerülnek előtérbe.