Újabb Nazca-vonalakat fedezett fel a gépi intelligencia

Kapcsolódó cikkek

Újabb Nazca-vonalakat fedezett fel a gépi intelligencia

Újabb Nazca-vonalakat fedezett fel a gépi intelligencia

big data

1 perc

A perui Nacza-sivatagban láthatók azok a vonalrajzok, amelyek csak nagy magasságból lenézve mutatnak jól. Most a tudósok a mesterséges intelligencia segítségét veszik igénybe az újabb vonalak feltárásához.

Az 1920-as években fedezték fel az óriási rajzokat, az ábrák némelyike több mint kétezer éves. A feltérképezést nehezíti, hogy az évezredek során az árvizek és építkezések tönkretették a különleges alkotások egy részét.

Az elmúlt másfél évtizedben Masato Sakai és munkatársai a japán Yamagata Egyetemről elkezdték feltérképezni az összes vonalat. Az új technológiát is alkalmazó projekt eredményésségét jól mutatja, hogy november közepén 142 új ábra felfedezését jelentették be – számolt be róla az Index.hu az MIT Technology Review cikke alapján.

A kutatók nagy segítségére volt a csúcstechnika, a terepmunkát ugyanis nagy felbontású 3D térképek elemzésével egészítették ki. Az IBM Japan közreműködésével mélytanuló algoritmusokkal elemezték a műholdakkal és drónokkal készült légi felvételeket, és megtanították a rendszert a vonalak azonosítására. Mint írták, a hagyományos módszerekkel több évre tehető kutatómunkát sikerült elvégezni néhány hónap alatt.