Kiberkockázat: a lakosság fele valós veszélynek tartja

Kapcsolódó cikkek

Kiberkockázat: a lakosság fele valós veszélynek tartja

Kiberkockázat: a lakosság fele valós veszélynek tartja

biztonság

1 perc

A fogyasztók 46 százaléka aggódik a számítógépes bűnözés rohamos terjedése miatt, ugyanakkor mindössze egyharmaduk védekezik megfelelően a veszélyek ellen – derül ki az Europ Assistance felméréséből.

A magyar, cseh, román, olasz, francia, spanyol, svájci, osztrák, illetve amerikai állapotokat feltérképező kutatásból kiderül, hogy bár átlagosan a válaszadók 31 százaléka érzi úgy, hogy ki van téve számítógépes támadásoknak, nem sokat tesz saját digitális védelme érdekében.

A számítógépes vírusok okozta cyber-kockázatok viszonylag közismertek, a számítógép-használók 88 százaléka rendelkezik vírusirtó programmal, ugyanakkor a tabletet használók körében ez az arány csak 52, az okostelefon-tulajdonosok körében pedig csupán 50 százalékos.

A kutatás rávilágít arra, hogy az adatlopásokkal és az adathalászattal kapcsolatos veszélyek jóval kevésbé közismertek a felhasználók körében.

Biztonsági hiányosságok: az alapokkal is problémák vannak

Azoknak az aránya, akik megfelelő gyakorisággal módosítják a belépési jelszavaikat és digitális hitelesítő adataikat az Egyesült Államokban és Dél-Európában 30 százalék fölött van.

Ugyanakkor a többi vizsgált országban, például Magyarországon, Csehországban vagy Romániában a megfelelő időközönként jelszót váltók száma nem éri el a 20 százalékot sem.

A védelemmel kapcsolatos tudatosság ennek ellenére lassan növekszik, és ez Magyarországra is igaz. Ehhez hozzájárulnak a nyilvánosságra került visszaélések is.