Kiterjesztett valóság segíthet a repülőgépek átvizsgálásában

Kapcsolódó cikkek

Kiterjesztett valóság segíthet a repülőgépek átvizsgálásában

Kiterjesztett valóság segíthet a légi katasztrófák megelőzésében

biztonság

1 perc

A magyar AerinX fejlesztéssel teszi gyorsabbá és pontosabbá a repülőgépek átvizsgálását az Aeroplex.

A világon elsőként Kelet-Közép Európa egyik legnagyobb repülőgép-karbantartó vállalata kezdte el használni a magyar AerinX rendszerét.

Az Aeroplex of Central Europe tesztüzemben alkalmazzák a kiterjesztett valóság alapú hi-tech átvizsgáló rendszert. A tesztüzem során a mérnökök valós ipari körülmények között használják majd az innovatív szoftveres megoldást a repülőgépek külső felszíni átvizsgálására.

A kiterjesztett és vegyes valóság (AR/MR) alapú rendszer a légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálását, és az ehhez kapcsolódó karbantartási feladatokat lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és precízebbé teszi, mint korábban.

Ez az iparág egyik jelentős problémáját oldhatja meg, hiszen jelenleg a karbantartás külső része lényegében manuálisan kézi eszközökkel zajlik.

Early Adopter program vezeti elő a piacra lépést

Nagyjából három év intenzív kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként a fejlesztőcég jelentős mérföldkőhöz ért, hiszen az innovatív átvizsgálási rendszer – az Augmented Reality technológia folyamatos fejlődésének is köszönhetően – elérte a közel piacképes állapotot.

A piacra lépés előszobájaként az AerinX Early Adopter programot indított el, melynek keretében további globális repülőgépipari szereplőkkel terveznek stratégiai együttműködést megvalósítani.

„A program keretében éles tesztüzemben fogjuk használni az AerinX szoftvert a tervezetten néhány hónapos tesztidőszakot követően, a pilot projektek tapasztalatai alapján pedig várhatóan 2020 második felében piacra lépünk rendszerünkkel” – fogalmazott Kiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője.