Stílustanácsadó kamera az Amazontól

Kapcsolódó cikkek

Stílustanácsadó kamera az Amazontól

Stílustanácsadó kamera az Amazontól

biztonság

2 perc

Az amerikai vállalat kamerával egészítette ki smart home csomagját. Az viszont kérdéses, hogy a biztonsági kockázatok tudatában érdemes-e videorögzítőt telepíteni a hálószobába.

Az Echo Look eszköz hasonló funkciókat ígér, mint a korábban is több változatban elérhető úgynevezett okostükrök. A reggeli készülődés során képeket készít a felhasználó ruháiról, majd stílustanácsadók véleménye alapján összeállított algoritmusok segítségével százalékosan értékeli a kollekciót.

A termék közepesen hasznosnak tűnhet azok számára, akik gyakran hiányolják, hogy nincs otthon senki, aki véleményezné ruháikat mielőtt utcára mennek benne, bár elengedhetetlen előfeltétel, hogy bízni kell egy robot véleményében.

A másik, sokkal ijesztőbb felvetés azonban a magánéleti szempontokat illeti. Az utóbbi időszakból ugyanis számtalan esetet lehet felsorolni, amelyekben az adott IoT-eszköz nem volt képes megfelelően védeni a kényes személyi adatokat, így olyan információkhoz jutottak a hackerek, amelyekkel akár zsarolhatták is a felhasználókat.

Az Amazon épp ezért nagyon erőteljesen leszögezte, hogy a készülék mikrofonja ugyan folyamatosan be van kapcsolva, de csak és kizárólag a megfelelő parancsszó elhangzására figyel, és csak akkor készít képet, amikor arra a felhasználótól megfelelő utasítást kap. Talán épp ezért helyeztek el egy jól látható, nagyméretű LED gyűrűt a szerkezet elejére, mely mindig jelzi, be van-e épp kapcsolva a kamera vagy sem.

A megszokottnál nagyobb méretű lett a mikrofont teljesen lenémító gomb is, mellyel a felhasználók garantálhatják, hogy még a parancsszó sem ébreszti fel a készüléket. Ha valaki teljesen biztosra akar menni, hogy nem készülnek róla előnytelen vagy épp privát fotók öltözködés közben, akár ki is húzhatja a készüléket.

A cég azt is elárulta a képek tárolásáról, hogy ugyan biztonságos szerveren, megfelelő titkosítással tárolják azokat, de egyes alkalmazottak hozzáférhetnek a fájlokhoz, hogy a szolgáltatás minőségén javítsanak. A szakzsargon lefordítva arra utal, hogy időnként az Amazon információkat szűrhet le a képekből, annak érdekében, hogy erre alapozva személyre szabott reklámokat küldhessen a felhasználónak más eszközökön.

A TechCrunch tanácsa szerint a biztonság kedvéért érdemes időről-időre átnézni az elkészült képeket, és törölni azokat, amelyeket nem szeretnénk, hogy az Amazon esetleg elemezze.

Mindezek után azonban felmerül a kérdés: ha ennyi körültekintést igényel a felhasználó részéről a személyes adatok megfelelő védelme, vajon ad-e annyi előnyös funkciót a készülék, hogy még mindig megérje megvásárolni? Ez természetesen egyéntől függ, és biztos lesznek, akik mindezek mellett is megrendelnék és rendszeresen használnák a szolgáltatást. Mindenesetre érdemes átgondolni a fent említett szempontokat, és azok alapján eldönteni, hogy ki szeretné igénybe venni Alexa virtuális asszisztens öltözködési tanácsait.

Forrás: TechCrunch