Szoftverfrissítés miatt nem működtek a nyomkövetők

Kapcsolódó cikkek

Szoftverfrissítés miatt nem működtek a nyomkövetők

Szoftverfrissítés miatt nem működtek a rendőrségi nyomkövetők Hollandiában

biztonság

1 perc

Nemcsak bosszúságot okozott, hanem igazi problémát jelentett a holland bűnüldözőknek egy május 9-ei rosszul sikerült szoftverfrissítés, amely miatt órákig maradtak őrizetlenül a nyomkövető viselésére kötelezettek – tették közzé a hivatalos szervek.

Az eszközt a bokájukon hordó, általában óvadék ellenében szabadon engedett vagy házi őrizetben lévő gyanúsítottak, illetve elítéltek tartózkodási helye ezalatt ismeretlen volt a rendőrök előtt. Bár a probléma egy idő után megoldódott, a közbeeső időben a hatóságoknak ellenőrizniük kellett a nyomkövetővel ellátottak hollétét. Sőt, némelyiküket megelőzésképpen őrizetbe is vették, nehogy megszökjön.

Ez nem az első alkalom, hogy Hollandiában ilyen fennakadás történt. Tavaly augusztusban – igaz, más okok miatt – már volt hasonló eset; akkor a mobilhálózat hibájából „tűnt el” átmenetileg 450 nyomkövető készülék.

A rendőrség által használt lábbilincs nagy segítséget jelent, hiszen alkalmazásával nyomon lehet követni a gyanúsítottak és elítéltek tartózkodási helyét anélkül, hogy azokat börtönben vagy folyamatos őrizet alatt kéne tartani.

A mostani történet ugyanakkor rávilágít arra a központi problémára, hogy a készülék hatékonysága nagymértékben függ a megbízható mobilhálózattól és a szoftvertől – és akár egy időszakos hiba is komoly veszélyt jelenthet a társadalom biztonságára.

Forrás: