Több mint testőr: menjen biztosra az M2M-mel

Több mint testőr: menjen biztosra az M2M-mel

Több mint testőr: menjen biztosra az M2M-mel

biztonság

4 perc

Az intelligens, vezeték nélküli kapcsolattal felszerelt kiegészítők minden eddiginél meghatározóbb szerephez juthatnak a személyes és otthoni biztonság megteremtésében.

Lassan leáldozik az ujjlenyomatra, az arcvonások feltérképezésére vagy éppen a retina letapogatására épülő személyazonosítási technológiák korszaka. Hogyha a gépek közötti kommunikációval működő viselhető eszközökről beszélünk, akkor a jövő egyik új csillaga a fogyasztói elektronika lehet, hiszen ebben az iparágban számtalan új és izgalmas lehetőséget kínálnak a hordható kiegészítők a személyi adatok védelmére és az emberek biztonságának javítására. Az intelligens kütyük egyfajta testőri funkciót látnak el, korlátozzák a személyes információkhoz való hozzáférést, míg a jelenleginél jóval biztonságosabbá teszik a személyazonosítás folyamatát.

Személyes biztonsága az Ön kezében van (vagy a csuklóján):

Ha a személyazonosítást új alapokra helyező viselhető eszközök kerülnek szóba, akkor az elsők között érdemes megemlíteni a Bionym „Nymi” elnevezésű okos kiegészítőjét. Az intelligens csuklópánt a tulajdonos szívritmusa alapján végzi el az azonosítást, a pulzus ugyanis minden ember esetében más mintát követ, így a tévedés esélye teljességgel kizárva. A hordható eszköz emellett lehetővé teszi, hogy a felhasználó vezeték nélküli kapcsolaton keresztül irányítsa számítógépét, okostelefonját vagy akár az autóját.

Hasonlóan intelligens fejlesztés az úgynevezett NFC-technológiával felszerelt gyűrű. A Near Field Communication különféle szabványok összessége, amelyek kis hatótávolságú, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé. Ezt a megoldást többnyire okostelefonoknál, illetve más hordozható eszközöknél használják kis mennyiségű adat mozgatására, például érintés nélküli fizetésnél. Az NFC-gyűrű egyik fő előnye, hogy elem nélkül működik. A kiegészítő segítségével például ki lehet nyitni egy ajtót, fel lehet oldani egy mobiltelefon zárolását, adatokat lehet továbbítani és kapcsolatot teremteni más felhasználókkal.

Az otthonok biztonságának megteremtése

Napjainkban már világszerte elterjedtnek számítanak az olyan vezeték nélküli kapcsolattal működő riasztórendszerek, amelyeket egy mobiltelefonra letöltött alkalmazáson vagy interneten keresztül lehet irányítani. Gyakorlatilag minden, az otthonok biztonságára szakosodott vállalat megjelent már olyan megoldással, amely lehetővé teszi, hogy távolról is lehessen élesíteni vagy éppen kikapcsolni a riasztót. Erre számtalan remek példát láthatunk, ilyen egyebek közt a Securitas My Verisure nevű rendszere, a Prosegur ProMobile, az ADT ADTPulse vagy a TimeWarner Cable IntelligentHome fejlesztése.  

A lakások és otthonok biztonságának megteremtésében szintén egyre nagyobb szeletet hasíthatnak ki az intelligens kiegészítők, gondoljunk csak az okosórák ősatyjának számító, igen sokoldalú Pebble-re. A csuklón viselt eszköz szintén lehetővé teszi, hogy kinyissuk a bejárati vagy a garázsajtót, illetve élesítsük az otthonunkban található riasztórendszert.  

Lakáskulcs? Nyugodtan megfeledkezhet róla >>A biztonságtechnikai termékpalettát még tovább színesítik az intelligens zárak. A bejárati ajtóra felszerelt egységek felismerik az érkezők személyazonosságát és automatikusan beengedik az illetőt, hogyha megvan hozzá a jogosultsága. Az okostelefonok ebben az esetben gyakorlatilag a kulcs szerepét látják el. Ennek egyik legjobb példája az August okoszár, amely minden egyes információt tárol a látogatókról és a családtagok mozgásáról, vagyis rögzíti, hogy pontosan ki és mikor lépett be az ajtón. A mobiltelefonon keresztül pedig korlátozni is lehet a belépést, így biztosan nem jutnak be illetéktelenek az otthonokba.  

Érdemes továbbá megemlíteni a Goji okoszárat is, amelynek csillogó kijelzőjén megjelenik annak a képe, aki az ajtóban áll, ezt követően dönthetjük el, hogy beengedjük-e a látogatót. Felcsíptethető kiegészítőként elektronikus kulcsok is járnak az intelligens fejlesztéshez, amelyet akár könnyedén zsebre lehet vágni.

Mindez azonban még csak a jéghegy csúcsa; az innovatív megoldások, illetve a biztonságtechnika ötvözése ugyanis még számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. A következő években minden kétséget kizáróan még meghatározóbb és eredeti fejlesztéseknek lehetünk szemtanúi. A fent említett példák azonban azt is jól mutatják, hogy az eddigi irányvonalat követve az innovációs hullám milyen forradalmi változásokat idézhet elő a mindennapok során a személyes és otthoni biztonság megteremtésében.