A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

Kapcsolódó cikkek

A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

egészség

3 perc

A mobil megoldásoknak köszönhetően az orvosok jóval nagyobb mennyiségű és pontosabb adattal dolgozhatnak, így végső soron jobb döntéseket is hozhatnak.

A folyamatosan növekedő költségek és a szabályozási korlátok sokszor nagyon nehéz helyzetbe hozzák az egészségügyi dolgozókat, hiszen hiába próbálkoznak a lehető legjobb ellátást nyújtani, nem állnak mindig rendelkezésükre a megfelelő eszközök. Az újdonságokból természetesen nincs hiány.

Digitális innováció az egészségügyben

Így például Dave Willis, a Clarius Mobile Health stratégiai vezetője az Enterpreneur összeállításában elmagyarázta, hogyan segítettek a kórházakon a cég mobil ultrahang-eszközei. Az egyébként nehézkesen szállítható és elképesztően drága berendezés könnyedén kiváltható egy kisebb kézi változattal, mely a rögzített képet bármilyen okoseszköz (telefon vagy tablet) képernyőjére tudja továbbítani. Így azok az intézmények is egyre több ultrahangos vizsgálatot készíthetnek, amelyeknek nincs pénze egynél több berendezésre.

Az olyan startupok, mint például a Sensodx vagy az RHealth pedig olyan szenzoros megoldásokat fejlesztettek, melyek akár már egy csepp vér alapján is meg tudják állapítani különböző gyakori betegségek jelenlétét.

Mobil megoldások teszik elérhetővé az egészségügyet

A kisméretű, könnyen szállítható eszközök segítségével azok a területek is minőségi egészségügyi ellátáshoz juthatnak, ahová költséges lenne a berendezések telepítése. Dave Willis szerint jelenleg még gyerekcipőben jár a mobil egészségügy, és a továbbiakban még egyre több hasonló eszköz megjelenése várható. Ennek értelemszerű előnye, hogy az ezeket fejlesztő vállalatok nagy bevételekre számíthatnak, viszont még jobb hír, hogy a betegek olcsóbb és könnyebben elérhető ellátást kaphatnak.

Növekszik az internet szerepe

Az okostelefonokon elérhető egészségügyi alkalmazások és az ezeknek adatokat szolgálható viselhető kiegészítők egyre népszerűbbek világszerte. A felhasználók kíváncsiak saját egészségügyi adataikra, amelyek egyes fejlesztéseknél mára olyan megbízhatóvá váltak, hogy a biometrikus méréseket akár az orvosok is használni tudják.

Korábban az egészségügyben a hosszú távú megfigyelések során csak bizonyos időközönként tudtak méréseket végezni, ami így komoly vakfoltokat hagyott a páciensek állapotának változásában, és sokszor megbízhatatlannak bizonyultak. A viselhető egészségügyi kiegészítőknek köszönhetően viszont előrelépés lehet, hogy az orvosok sokkal több adat alapján sokkal jobb döntéseket hozhatnak.

Az egészségügyi innováció jövője

Folyton fejlődnek az úgynevezett „külső” egészségügyi megoldások, idővel azonban felbukkanhatnak a „belső” fejlesztések is, példának okáért a lenyelhető, beültethető szenzorok vagy akár a nanotechnológiás megoldások.

Az utóbbira még kevés a gyakorlati példa, de a páciens állapotát belülről mérő érzékelők azonban már jelenleg is léteznek. Példának okáért érdemes megemlíteni a Proteust. Ez a lenyelhető szenzor az emésztőrendszerben méri, hogy a beteg betartja-e a gyógyszerekre vonatkozó előírásokat, így ez az apró eszköz is rengeteg hasznos adattal látja el az orvosokat.

Willis szerint az egészségügyi innováció, főleg a mobilszektor terén olyan szinten csökkentheti a költségeket a kórházak és a páciensek számára, hogy az orvosok a jövőben jóval több, korábban kielégítetlen igényre is figyelni tudnak. Ezzel pedig azok is jól járnak, akik jelenleg is hozzáférnek a jó egészségügyhöz, azok pedig pláne, akik számára eddig nem sikerült biztosítani a megfelelő ellátást.

Forrás: Enterpreneur