Árthatnak-e az okoseszközök a babáknak?

Árthatnak-e az okoseszközök a babáknak?

Árthatnak-e az okoseszközök a babáknak?

egészség

3 perc

A kisgyermekes szülők sokszor hajlamosak hinni bármilyen fejlesztésnek, amely azt ígéri, hogy általa biztonságban tudhatják a család legfiatalabb tagját. Nem biztos azonban, hogy mindig érdemes a gyártók ígéreteire hallgatni.

Már itt az M2M Zónán is foglalkoztunk azokkal az intelligens viselhető készülékekkel, amelyek folyamatos figyelik a babákat, ellenőrzik pulzusukat, légzésüket, mozgásukat, és hirtelen változás esetén értesítik a szülőket.

Ezek az adatok különösen fontosak lehetnek, például elsősorban a mind a mai napig kevéssé értett jelenség, a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) szempontjából. Néhány orvos azonban egy amerikai egészségügyi szakfolyóiratban nemrég arra figyelmeztetett, hogy az ilyen eszközök használata sokszor akár növelheti is a bölcsőhalál kockázatát.

Hamis biztonság

Azt állítják ugyanis, hogy elképesztő áraikkal a gyártók csak pénzt akarnak kicsiholni az aggódó szülőkből, miközben tényleges kutatás nem bizonyítja az eszközök hatékonyságát. Példának okáért az Owlet babamonitorozó okoszokni páronként 250 dollárba, vagyis 73 ezer forintba kerül, míg méréseinek hatékonyságáról kevés tényleges információ elérhető.

Egyfelől nincs semmiféle egészségügyi bizonyítéka annak, hogy az egészséges babák életjelének folyamatos megfigyelése csökkenti-e egyáltalán az SIDS kockázatát, másfelől ha ez igaz is lenne, a készülékek többsége nincs bevizsgálva sem hatékonyság, sem pedig biztonság vagy pontosság szempontjából. Ha a gyártók készítettek is ilyen tesztet, azt egyikőjük sem tette nyilvánosan elérhetővé.

Márpedig a pontatlan, rosszul mérő egészségügyi berendezések komoly kockázatokat is jelenthetnek. Egy orvosi szaklap független kutatása kiderítette, hogy egy vérnyomásmérő alkalmazás a magas vérnyomású emberek 80%-ának helytelenül azt mondta, nincs semmi problémájuk. Ugyanígy ezek a babamonitorozó megoldások is könnyen megnyugtathatják a kockázatos csoportba sorolható csecsemők szüleit, vagy épp fordítva, felesleges aggodalmat okozhatnak olyan esetekben, amikor ez nem lenne indokolt.

Ellenőrizhetetlen állítások

Mindezen vizsgálatok Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatalának (FDA) felelőssége lenne. A hivatalos szerv jogkörébe tartozik ugyanis minden egészségügyi megoldás szabályozása, legyen szó gyógyszerekről, orvosi eszközökről vagy a hétköznapi fogyasztói termékekről. Az intelligens zokni és hasonló babamonitorok gyártói azonban az apróbetűs rész segítségével mentesülnek a felülvizsgálat alól: a termék hivatalos hirdetéseiben sehol sem állítják, hogy orvosi terméket gyártanának.

Így hiába keltik a reklámok és a honlap azt az érzetet, hogy ezek az eszközök biztonságban tarthatják az újszülötteket, a valóság az, hogy az állítások épp annyira homályosak, hogy nem szükséges őket alátámasztani.

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a témával foglalkozó The Verge technológiai hírportált megkereste az Owlet gyártó cég egészségügyi igazgatója, aki elmondta, hogy a termék következő verzióját jelenleg is ellenőrzi az FDA, bár arról nem esett szó, miben tér el az új modell a jelenleg elérhető változattól.

Összességében elmondható, hogy szükség van a független vizsgálatokra, az orvosok tiltakozására vagy akár az FDA hatáskörének kiterjesztésére is, mert a megfelelő tesztelésekkel bevizsgált babamonitorozó készülékek fontos szerepet tölthetnek be a csecsemőhalál elkerülésében.