Okosmegoldás a derékfájás megelőzésére

Kapcsolódó cikkek

Okosmegoldás a derékfájás megelőzésére

Okosmegoldás a derékfájás megelőzésére

egészség

3 perc

Amerikai mérnökök olyan derékvédőt terveztek, amely megnöveli a teherbírást, miközben a derekat is kíméli.

A két részből álló rugalmas anyagból készült darabnak várhatóan sokan nagy hasznát veszik majd, ugyanis egyes kutatások szerint napjainkban háromból legalább egy embert érint a krónikus hátfájás problémája – legyen szó ülő- vagy fizikai munkát végzőkről.

Szabaduljon meg a fájdalomtól gyógyszer nélkül

„Az emberek sokszor olyan megoldásokkal és eszközökkel próbálják enyhíteni derékfájásukat, amelyek hatékonysága nem megfelelően bizonyított, vagy amelyek egyszerűen nem is működnek” – hívta fel a figyelmet Aaron Yang, az amerikai Tennessee államban található Nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosi központjának kutatója.

Az új fejlesztés viszont véleménye szerint teljesen más koncepción alapul, ugyanis az izomfáradtság csökkentésével segíthet megelőzni a derékfájást. Az eszközt az ausztráliai Brisbane Nemzetközi Biomechanikai Társaság kongresszusán mutatták be. A készülék működési elve azon alapul, hogy a hátizmok túlterhelését azáltal képes megelőzni, hogy a teher nagy részét a vállak és a combok között kifeszülő szíjak veszik át.

Az okosruházat csak akkor lép működésbe, amikor viselője igényli ezt, az aktiváláshoz elegendő kétszer megérinteni a mellkasnál rögzített motorokat, melyek megfeszítik a szíjakat. Leüléskor pedig ugyanezzel a módszerrel lehet kikapcsolni a készüléket.

A tesztelésben résztvevők körülbelül 10 és 25 kilogrammos súlyokkal próbáltak előre hajolni, illetve megemelni ezeket úgy, hogy mindeközben 30, 60, illetve 90 fokos szögben hajoltak meg. A kísérletek során mért adatok alapján az derült ki, hogy a fejlesztés átlagosan 15-45%-kal csökkentette a derékban található izomok aktivitását.

Amint az a fentiekből is látszik, a fejlesztés célja alapvetően nem a meglévő derékfájás enyhítése, hanem a viselőjének növeli meg a teherbírását, és csökkenti a derékra, hátra jutó terhelést.

Forrás: Hindustan Times