Intsen búcsút a hátfájásnak!

Kapcsolódó cikkek

Intsen búcsút a hátfájásnak!

Intsen búcsút a hátfájásnak!

egészség

5 perc

A derék- és hátfájás ma már népbetegségnek számít, így nem meglepő, hogy az intelligens eszközök piacán is egyre több ehhez kapcsolódó készülék jelenik meg.

Az Upright Go a hátra erősítve figyelmezteti viselőjét a megfelelő testtartásra, vékony és diszkrét kialakításának köszönhetően ráadásul egész nap viselhető. A beépített szenzorok segítségével a készülék képes érzékelni a hát felső részének finommozgását, és nem megfelelő helyzet esetén enyhe rezgéssel figyelmezteti viselőjét.

A kapcsolódó alkalmazáson keresztül pedig akár konkrét javaslatokat is adhat a program a testtartás megváltoztatására. Bárhol és bármikor használható, mindegy, hogy a felhasználó éppen ül, sétál vagy autót vezet.

Okosmegoldás a derékfájás megelőzésére

Az ausztrál találmány megalkotásához az is hozzájárult, hogy az ausztrál Lonergan piackutató felmérése szerint hatból egy felnőtt szenved valamilyen típusú krónikus hátfájásban. Ennek egyik kiinduló oka az is lehet, hogy a fejlett országok többségében az irodai dolgozók átlagosan mindennapjaik egyharmadát képernyők előtt ülve (vagy telefonjuk fölé görnyedve) töltik.

Peter Luan, a sydney-i Fort Healthcare fizioterápiás intézet csontkovácsa szerint az ilyesfajta nem múló fájdalmak az életminőségre is komoly negatív hatást gyakorolnak. A szakember bízik abban, hogy egy olyan, „forradalmian új” viselhető kiegészítőt sikerült létrehozniuk, amely használata könnyen beilleszthető a mindennapokba.

A helytelen testtartás nyaki, hát- és vállfájdalomhoz, valamint stressz és a fáradtság kialakulásához vezethet, ráadásul hosszú távú mellékhatásai közé tartozhatnak a különféle mozgásszervi megbetegedések is. A kapcsolódó applikáció segítségével akár napi 15-60 perces edzésterv is összeállítható, így a felhasználó aktívan tehet a hátfájás ellen. Beállítható továbbá „nyomkövetési” üzemmód, amikor a készülék vibrálás nélkül rögzíti a különböző testtartási mutatókat.

A termék egy sikeres Kickstarter-kampány után piaci forgalomba is került. Egyelőre kétféle változatban érhető el, az Upright Go 149,95 (nagyjából 40 ezer forintért), az Upright Pro pedig 199,95 dolláros (körülbelül 54 ezer forintos) áron vásárolható meg.

Forrás: TechGuide