Távkonzultáció az orvosokkal – A belgák már meglépték

Kapcsolódó cikkek

Távkonzultáció az orvosokkal – A belgák már meglépték

Távkonzultáció az orvosokkal – A belgák már meglépték

egészség

2 perc

Hamarosan a belga kórházakba is eljuthat a ViViDoctor szolgáltatás, mely lehetővé teszi, hogy a betegek virtuális úton konzultálhassanak az orvosokkal. A lelkes fiatalok által alapított, egészségügyi technológiákra szakosodott brüsszeli startup nemrég 400 ezer eurót gyűjtött össze közösségi finanszírozás keretében, és a friss tőkét eddigi tevékenységük bővítésére kívánják felhasználni.

A páciensek már eddig is kikérhették online egy szakorvos véleményét, sőt néhány esetben videókonferencia útján kaptak diagnózist. Több más startuppal ellentétben azonban a ViViDoctor kórházakkal is társulni szeretne, amellett, hogy a felhasználók által elérhető szolgáltatást kínál. A vezérigazgató elismerte, hogy ezen törekvésük kezdetben némi ellenállásba ütközött a belga orvosi kamara részéről. Az egészségügyi testület ugyanis – az Európai Unió álláspontjával szemben – úgy döntött, hogy ellenzi a telekonzultációt. 

Telemedicina: az egészségügy jövője

Sidar Ok elmondta: a kezdeményezésük rengeteg vitát szült a helyi egészségügyi világban és a médiában egyaránt. Ez ugyan aggasztotta az alapítókat, de némi kutatást követően arra a konklúzióra jutottak, hogy a telekonzultáció nem illegális, életeket menthet, ráadásul idő- és költséghatékonyabb megoldás.

A szolgáltatás tavaly indult útjára négy kórház, illetve háziorvosok közreműködésével. A társalapító-vezérigazgató hangsúlyozta, nem csupán a betegek számára szerették volna megkönnyíteni az orvosi konzultációt, hanem a kórházak és klinikák munkáját, valamint a páciensekkel való kapcsolattartását is igyekeztek egyszerűbbé tenni. 

Az intézmények jelentős leépítésekre kényszerültek az utóbbi időben, és továbbra is keresik annak módját, hogy miként lehetne csökkenteni a kiadásokat a bevételek visszaesése és az ellátás színvonalának nélkül. A társalapító szerint pontosan itt jöhet a képbe a telekonzultáció, amely mindkét célkitűzésnek eleget tehet. 

A ViViDoctor szolgáltatásaiért meghatározott havi díjat számol fel a kórházaknak és klinikáknak, az intézmények pedig maguk dönthetik el, hogy aztán a költségeket áthárítják-e a betegeikre. A startup emellett rendelkezik saját háziorvosi hálózattal is, ahol a szakértők húsz eurót számítanak fel egy konzultációért, míg a cég közvetítési díjat kap. Bár Belgiumban a ViViDoctor tekinthető piacvezetőnek, Európában a Babylon és a Pushdoctor, Svédországban pedig a KRY jelentheti a fő konkurenciát. 

Forrás: TechCrunch