Okoskötszer a gyorsabb gyógyulásért

Kapcsolódó cikkek

Okoskötszer a gyorsabb gyógyulásért

Okoskötszer a gyorsabb gyógyulásért

egészség

2 perc

Amerikai orvosok kutatásának új eredménye az okoskötés, mely aktívan hozzájárulhat a gyógyulási folyamat lerövidítéséhez.

A Nebraskai-Lincoln Egyetem, a Harvard Medical School és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak találmánya olyan elektromos vezetőképességű, géllel bevont szálakból áll, amelyek igény szerint fertőzést gátló antibiotikumokkal, szövet-regenerálókkal, fájdalomcsillapítókkal vagy más gyógyszerekkel is feltölthetők. 

A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

A mikrovezérlők mérete nagyjából egy postai bélyeggel egyezik meg, amelyet okostelefonnal vagy más vezeték nélküli készülékkel lehet irányítani, mégpedig oly módon, hogy a kiválasztott szálba kis mennyiségű elektromos feszültséget küldenek. Mindez felmelegíti a rostot és a hidrogélt, ezzel szabadítva fel az abban található hatóanyagot.

A sebhez igazodva ugyanabba a kötszerbe többféle gyógyszer is tölthető, és eközben a gyógyszer mennyisége és adagolása is pontosan szabályozható, ami jelentősen gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot – mondta a Nebraska Egyetem professzora. Ali Tamayol hozzátette, hogy ez az első olyan kötszer, amely dózisfüggő hatóanyag-leadásra képes.

A harctéren is életmentő lehet

A fejlesztésnek az orvosbiológia és az orvostudomány különböző területein kívül a harctéri sérülések gyógyításában is nagy hasznát lehet venni. Sokoldalúságának és testre szabhatóságának köszönhetően ugyanis jól alkalmazható a puskagolyó vagy a repeszgránát által okozott sebek esetén is, illetve képes megakadályozni a steril környezet hiányában gyakran fellépő fertőzéseket is.

A kutatók ugyan szabadalmaztatták a terméket, de annak piaci bevezetése előtt állatokon, illetve embereken végzett tesztelésre van még szükség, ami akár több évig is eltarthat. Habár az alkotóelemek nagy részét az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már jóváhagyta, magát a folyamatot még fejleszteni kell.

A tudósok a jövőben olyan szálalapú szenzorokat is beépítenének, amelyek képesek lennének a glükóz, a pH-érték és a bőrszövet egyéb egészségügyi mutatóit mérni. Ezzel pedig akár olyan kötszert is létre lehetne hozni, amely önállóan is képes lenne a seb megfelelő kezelésére.

Forrás: The Hans India