Robotok is felismerhetik a bőrrákot

Robotok is felismerhetik a bőrrákot

Robotok is felismerhetik a bőrrákot

egészség

1 perc

Kutatók tesztjei során a Big Datára épülő képelemző szoftverek ugyanolyan hibaszázalékkal voltak képesek felismerni a rákos elváltozásokat, mint az orvosok.

Ha időben sikerül felismerni, akkor a kezdeti bőrrák nem tartozik a legveszélyesebb betegségek közé. Az viszont komoly problémát jelent, hogy legtöbbször maga a beteg sem veszi észre a tüneteket, és csak túl későn kezdődik meg a kezelés, amikor az elváltozás visszafordíthatatlan.

A Stanford egyetem kutatócsapata a Nature-ben publikálta kutatását, melyben sikerült gépi képfelismerő szoftverekkel felismerniük a veszélyesen elváltozott anyajegyeket. Nem sikerült persze tökéletesen tévedhetetlen rendszert létrehozniuk, amely 100%-osan garantálja a betegségek felismerését, viszont ugyanolyan gyakran tévedett a program a vizuális megállapításban, mint az orvosok.

Egy átlagosan előkészített mesterséges intelligencia rendszernek gépi tanulás segítségével megtanították, hogy miként néznek ki a rákos elváltozások: 18 különböző gyűjteményből összesen több mint 200 ezer képet töltöttek fel, mely alapján 2000 különböző fajta bőrbetegséget is fel lehet ismerni.

Mivel a robotprogramok mára egész ügyessé váltak az összefüggések felismerésében, ennyi már akár elég is lehetne, azonban a következő lépcsőben még mintavétellel igazolt képekkel is összeveti a beteg bőrfelületéről készült képeket.

Fülfájásnál kapja elő a mobilját

Egyelőre a rendszer képes ugyanolyan pontosan felismerni a betegségeket, mint a 180 kép alapján dolgozó orvosok, viszont nagy problémát jelent, hogy az átlagosan elérhetőnél nagyobb számítási képesség szükségeltetik a robot megfelelő működéséhez. Távol állunk tehát még attól, hogy bárki egy okostelefonnal diagnosztizálja magát, de a technológia fejlődésének eddigi ütemét figyelembe véve ez sem teljesen elképzelhetetlen a jövőben.

Tekintve, hogy milyen sok betegség diagnózisa kezdődik egy teljesen egyszerű vizuális felméréssel, a jövőben az ilyen gépi rendszerek nagy terhet levehetnek az orvosok válláról, és a páciensek számára is fontos segítséget jelenthetnek az ilyen típusú fejlesztések.

Forrás: TechCrunch