Tetoválás figyelmeztet a túlzott alkoholfogyasztásra

Kapcsolódó cikkek

Tetoválás figyelmeztet a túlzott alkoholfogyasztásra

Ideiglenes tetoválás figyelmeztet a túlzott alkoholfogyasztásra

egészség

1 perc

Az új mérőeszköz segítségével a felhasználó diszkrét módon monitorozhatja az italfogyasztását, mivel a viselhető kiegészítő közvetlenül a hozzá csatlakoztatott okostelefonra továbbítja a mért adatokat – számolt be róla a Science Daily.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem mérnökei által megalkotott szerkezet egyfajta viselhető kiegészítőnek tekinthető. Egy olyan apró, ideiglenes tetoválásról van szó ugyanis, amely közvetlenül érintkezik az emberi bőrrel, azt verejtékezésre készteti, és ebből képes megállapítani az egyén alkoholszintjét.

Seila Selimovic, a kutatócsoport vezetője elmondta, valójában egy rugalmas, vezeték nélküli alkotóelemekből felépülő bioszenzoros tapaszról van szó. Ennek egyik eleme olyan kémiai anyagot szabadít fel, amely elősegíti az izzadást a tapasz alatt található bőrfelületen. Egy másik komponens az izzadságon átfolyó elektromosságban bekövetkező változásokat detektálja, amivel méri a felhasználó alkoholszintjét.

A fejlesztés nagy előnye, hogy a kiértékelési folyamat órák helyett csupán pár percet vesz igénybe. „Már korábban is próbálkoztak a verejtékből kimutatott alkoholszint mérésével, azokkal a technológiákkal azonban az eredmények csak 2-3 óra múlva születtek meg” – emelte ki Patrick Mercier, a tanulmány egyik vezető szerzője.

„Mivel az új fejlesztés percek alatt képes minderre, így a felhasználó gyakorlatilag valós időben értesülhet a pontos adatokról. A mobiltelefonos értesítés pedig mindenképpen praktikusnak, előnyösnek és személyesnek tekinthető” – tette hozzá.

Forrás: