Okostapasz segíthet a tüdőfunkciók monitorozásában

Kapcsolódó cikkek

Okostapasz segíthet a tüdőfunkciók monitorozásában

Okostapasz segíthet a tüdőfunkciók monitorozásában

egészség

2 perc

A Respira Labs viselhető eszköze nemcsak a légúti szűkülettel járó krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) vagy asztmában szenvedők számára lehet hasznos, hanem azoknak is segíthet, akiknél átmenetileg csökkent a tüdőfunkció. A koronavírus-világjárvány idején mindez különösen fontos lehet.

Voltaképpen egy okostapaszról van szó, amelyet a bordaív alsó részére rögzítve kell viselni. A készülék így folyamatosan tudja monitorozni a tüdőfunkciót anélkül, hogy viselőjének bármibe is bele kellene fújnia. A beépített hangszórók és mikrofonok az akusztikus rezonancia változásait mérik, amelyek a fejlesztőcég szerint hasznos mutatóként szolgálnak a tüdő légtérfogatának változásaihoz. Ez képezi egyébként a tüdőfunkciós vizsgálatok alapját is.

A Sylvee elnevezésű tapasz működésének lényege, hogy zajt generál a hangszóróin keresztül, majd a mikrofonok segítségével méri ezeket. Az elmélet szerint ha légüregek találhatók a tüdőben, az megváltoztatja a hang minőségét. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mintha valaki egy „üres” dobot használna. Az új viselhető kiegészítő az összegyűjtött adatokat a tüdő térfogatának, kapacitásának, a levegő áramlási sebességének és a beszorult levegő mérésére használja fel.

Dr. Maria Artunduaga, a Respira Lab alapító-vezérigazgatója elmondta: jól megalapozott tudományos információk alapján a levegő becsapódása több mint 90%-os pontossággal mérhető alacsony frekvenciájú hang segítségével. „Egyértelmű különbség mutatkozik a COPD-s betegek és az egészséges kontrollszemélyek akusztikus rezonancia spektruma között” – tette hozzá.

Több mint 100 millió amerikai szenved COPD-ben, asztmában vagy a koronavírus-betegség után tüdőproblémával küzd. Ráadásul az öregedő népesség miatt is életmentő lehet a tüdőfunkció távoli és pontos monitorozása, valamint az eltérések időben történő felismerése – hívta fel a figyelmet Artunduaga. Személyes kötődés, hogy a termék az ő COPD-ben szenvedő nagymájáról – azaz Sylvee-ről – kapta a nevét, aki elhunyt, miután tünetei gyorsan, észlelés nélkül súlyosbodtak. Ezt követően a szakember feladta orvosi pályáját, és a monitorozó eszköz megalkotásának szentelte idejét.

A készülék elősegíti az akut állapotromlás korai diagnosztizálását és kezelését. Az orvosok és a betegek olyan létfontosságú információkhoz juthatnak, melyek révén még időben módosíthatnak a terápin, elkerülve a beteg kórházi kezelését – emelte ki a vezérigazgató.

Forrás: