Okosvilágítás: kreatív megoldások a fiatal fejlesztőktől

Kapcsolódó cikkek

Okosvilágítás: kreatív megoldások a fiatal fejlesztőktől

Okosvilágítás: kreatív megoldások a fiatal fejlesztőktől

energia

2 perc

Az Óbudai Egyetem és a Tungsram által szervezett megmérettetést október 26-27-én rendezték meg. A kiírás célja olyan okosmegoldások keresése volt, amely a városlakók életét teszi jobbá innovatív világítástechnika segítségével.

Az idei fejlesztői verseny, a Hackathon Fényes Smart City témája sok mérnökhallgató fantáziáját mozgatta meg, és 10 csapatban összesen 47 diák vett részt a versenyen. A hallgatók az Óbudai Egyetem öt karáról érkeztek. A mezőny abszolút nemzetközi volt, ugyanis megmérettették magukat az egyetemen tanuló magyarokon kívül például tunéziai, kazahsztáni, ecuadori és vietnámi diákok is. Munkájukat egy nyolc főből álló mentor csapat segítette, öten az egyetem, míg hárman a Tungsram részéről.

„Fényes Smart City, a LED forradalma, modern világítási megoldások a jövő városában” címmel meghirdetett felhívás olyan megoldásokat akart életre hívni, melyek a városokat érdekesebb, biztonságosabb és szebb hellyé teszik a világítás új technológiáival. Cél volt az is, hogy a smart city-ben élők élete ne csak kellemesebbé, hanem egészségesebbé is váljon, sőt a megoldások „szerethetők” legyenek számukra, megkönnyítsék az életüket praktikuságukkal.

A nyertes az e-Flow lett

A győztes csapat négy külföldi hallgatóból állt. Ötletük az e-Flow fantázianevű, LED-világításon alapuló forgalomtechnikai megoldás, amely az autósok jobb információellátását szolgálja, és ezzel csökkenti a forgalmi dugókat.

A nyertes csapatnak a fődíjat Gerendás Richárd, a Tungsram marketingigazgatója adta át. A győztesek részt vehetnek Milánóban egy világítástechnikai kiállításon.

A Tungsram 2018 áprilisában magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa ágazatának felvásárlásával. A vállalat termékeinek 95 százalékát exportálja.