Az interneten túl: erre képes a hangalapú adatátvitel

Az interneten túl: erre képes a hangalapú adatátvitel

Az interneten túl: erre képes a hangalapú adatátvitel

gyártás

2 perc

Moran Lerner, a Chirp vezérigazgatója szerint a hangalapú technológia jóval túlmutat a Dolgok Internete eddigi lehetőségein, és általa az is megváltozhat a jövőben, hogy miként lépnek kapcsolatba az emberek a gépekkel.

Maga a hangalapú adatátvitel nem új fogalom, elég visszagondolni a betárcsázós modemekre, amelyek jellegzetes hangjeleket használtak a hálózatba kapcsolt számítógépek működtetéséhez. Mára pedig a moduláció és a demoduláció technológiája lehetővé teszi az adatok olyan hangmagasságokba és sorozatba történő kódolását, hogy azok a levegőn keresztül is továbbíthatóak. A célállomáson pedig arra alkalmas eszközök dekódolhatják a „hangvonalkódot”. 

A rádióalapú technológiákhoz (mint például a Wi-Fi vagy a Bluetooth) hasonlóan a hang is többirányú adatátviteli megoldás lehet, így ugyanúgy alkalmas a hálózatokba történő adatátvitelre, akár olyan eszközökre is, melyek korábban nem csatlakoztak a hálózathoz.

A hang teljes mértékben peer-to-peer (P2P) módon is működhet, ami azt jelenti, hogyha két felhasználó egymás közt küldene adatokat, nincs szükség további kapcsolatokra a felhőhöz vagy más hálózati szolgáltatásokhoz. A fejlesztés ideális megoldás lehet olyan helyzetekben, ahol nincs más kapcsolódási lehetőség.

A hangos megmentő

Számos technológiai vállalat fókuszál az okoseszközök esetén az adatok hanggá történő átalakítására, különösen az okostelefonok esetében, pedig ezek az eszközök így is számos hálózati lehetőséggel rendelkeznek. Azt is érdemes kiemelni, hogy a hang segítségével teljesen offline adatátvitel is létrejöhet, ami hatalmas lehetőséget kínál arra, hogy sokkal szélesebb körben, több eszközre kiterjesztve lehessen kihasználni az adatátvitelben rejlő előnyöket.

A felhasználási területek között említhető az ipari dolgok internete is, amelynél a biztonság különösen kritikus pontot jelent. A hangtechnika használatával például kommunikációs képességeket lehetne biztosítani az adott pillanatban „elszigetelt” gépek számára is.

Ezzel a megoldással az adatok dinamikusan kódolhatók és közvetíthetők, és mikrofon használatával gyakorlatilag bármilyen eszközzel fogadhatók. A hang segítségével olyan gyakori feladatok is végrehajthatók, mint például a mérőberendezések távoli leolvasása, a hordozható berendezések „útjának” és aktuális állapotának nyomon követése, vészhelyzet esetén pedig akár az egész flotta egyidejű irányítása.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: IoT Now