Az ipar 4.0 továbbra is kitörési pont lehet a cégeknek

Kapcsolódó cikkek

Az ipar 4.0 továbbra is kitörési pont lehet a cégeknek

Az ipar 4.0 továbbra is kitörési pont lehet a cégeknek

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete kapcsán főleg annak a mindennapi életben betöltött szerepe van fókuszban: a drónos étel-házhozszállítás, a telefonos okosotthon-vezérlés vagy a viselhető okoseszközök egyre kevésbé jelentenek újdonságot.

Az IoT felhasználásának talán legjövedelmezőbb területe azonban kevésbé van szem előtt; a technológia jelen van a gyártási folyamatokban is. Az intelligens üzemeket a jelenkori ipari forradalom, az Ipar 4.0 hozta el.

Az ipari IoT (IIoT) révén prediktív, preventív, előíró, proaktív és alapjaiban autonóm döntéshozatalra képes csatlakoztatott készülékek és dolgok által meghatározott, intelligens döntési környezet jön létre.

Miért jó ez a gyártóknak?

A gyártócégek közül egyre többen már most az Internet of Things segítségével fejlesztik a minőségbiztosítást, teszik hatékonnyá a működést, alakítják a vásárlói élményt.

A magasabb termékminőség, a jobb működési hatékonyság és biztonság, a jobb leltározási gyakorlat, valamint a kereslet pontosabb előrejelzése mind növeli a befektetésekkel elérhető hozamot. Egyes gyártók a technológiát arra is használják, hogy a még magasabb szintű vásárlói élmény segítségével megkülönböztessék magukat versenytársaktól.

És ez még csak a kezdet. A következő öt év során előreláthatólag az ipari cégek 85 százalékánál válhatnak gyakorlattá az Ipar 4.0 technológiák a legfontosabb üzleti területeken.

A Cisco szerint az IoT stratégiával rendelkező gyártók 61 százaléka úgy gondolja, a Dolgok Internete által nyújtott lehetőségeknek csak töredékét használják ki egyelőre.

A beruházás mégsem egyszerű

Hiába látszanak azonban egyértelműnek a digitális innováció előnyei, annak széles körű elterjedését sok tényező hátráltatja, így egyelőre lassan halad. A szervezetek egy részénél az adottságok hiányoznak; egyszerűen nincs olyan számítógépes szakértelmük, amellyel megtervezhetnék és végrehajthatnák a digitális innovációval kapcsolatos kezdeményezéseket.

A szűkös IT-költségvetéssel a vállalkozások sokszor egyszerre próbálják a jelenlegi prioritásokat kezelni és a cég átalakításához szükséges szakértelembe beruházni.

A cikk második része a modern gyártástechnológiák bevezetésének gyakorlati oldalára fókuszál. 

Forrás: