Építőipar 4.0: számítógépes látás a munkavédelmi sisakon

Kapcsolódó cikkek

Építőipar 4.0: számítógépes látás a munkavédelmi sisakon

Építőipar 4.0: számítógépes látás a munkavédelmi sisakon

gyártás

2 perc

Az izraeli-angol Buildots 16 millió dollár tőkebefektetéshez jutott. A tel-avivi és londoni székhelyű startup az építőipari kivitelezést modernizálná a számítógépes látás alkalmazásával.

Az összegből 3 millió dollár a cég indulását segítő magvető tőke (seed funding) formájában érkezett, 13 millió dollár pedig közvetlenül a járványhelyzet előtt jött össze. A TLV Partners vezette első körös befektetők között mind az építőiparból, mind pedig a technológiai iparból érkezők megtalálhatók.

A Buildots fejlesztése egyszerű ötleten alapul: az építésvezetők munkavédelmi sisakjára szerelt 360 fokos kamera lehetővé teszi, hogy azok átlássák, hogyan áll éppen a munka, és a tervek szerint halad-e.

A szoftver az építési tervekre és az ütemtervre alapozva előállítja a munkaterület digitális ikernek nevezett változatát, majd a számítógépes látás segítségével összehasonlítja az általa észlelt valóságot a tervekkel. A rendszer azonnal jelzi, ha például hiányzik egy konnektor a szobában vagy még nincs felszerelve a konyhában a mosogató.

Az építőiparra már nagyon ráfér a ráncfelvarrás

Az alapítók kezdetben azt keresték, hogyan lehetne technológiai értelemben felfrissíteni a tradicionális iparágakat, mint például a mezőgazdaságot, a pénzügyi vagy az egészségügyi szektort. Egy építőipari céggel való véletlen találkozás adta meg számukra a fejlesztések irányát. Az első hat hónapot az iparág tanulmányozásával töltötték.

Az építőipar gyakorlatilag olyan, mint a feldolgozóipar, azzal a különbséggel, hogy elavult ellenőrzési és folyamatirányítási rendszerekkel dolgozik, az előrehaladást pedig gyakran Excel-táblázatban vezetik – fogalmazta meg Roy Danon, a cég ügyvezetője.

Az építkezéseknek megvannak a technológiai korlátai, például gyakori, hogy nincs wifi, így a vállalkozóknak manuálisan kell feltölteni a videókat a Buildots szervereire. Mivel a képek háromdimenziósak, ki kellett fejleszteni a rendszert, amellyel beazonosítható, melyik emeleten készült az adott felvétel. Az sem könnyíti meg a munkát, hogy a nagy belső terekben nem működik a GPS.

A 2018 óta létező vállalkozás a karantén előtti időszakban főleg az izraeli és a brit piacra koncentrált, a koronavírus-járvány kitörése azonban abba a irányba terelte őket, hogy más piacok felé is nyissanak. Nemrég indult be egy lengyel projektjük, nemsokára pedig Japánban kezdenek. A terveik között szerepel a jelenleg 35 embert foglalkoztató startup további bővítése, ezen kívül pedig további módszereket szeretnének találni a begyűjtött adatok hasznosítására.

Forrás: