IoT – A szabványok szerepe

Kapcsolódó cikkek

IoT – A szabványok szerepe

IoT – A szabványok szerepe

gyártás

2 perc

Bármennyire is ígéretesen hangzik a Dolgok Internete, még szükség van a szabványosítás problémájának megoldására, hogy a felhasználók is elégedettek legyenek a termékeikkel.

A Cisco előrejelzése szerint 2020-ra az okoseszközök száma akár az 50 milliárdot is elérheti, így a szabványok kérdése egyre inkább előtérbe kerül. Jelenleg a gyártók többsége azon dolgozik, hogy miként használhatná fel a saját maga által kidolgozott elveket és egyedi elképzeléseket az ügyfelekkel történő kapcsolat során. A problémát tovább bonyolítja, hogy a különféle platformokhoz mindenki saját stratégiát társít, ami az egységesítést finoman szólva sem segíti elő. Ez pedig várhatóan egyre nagyobb gondot jelent majd a Dolgok Internetének egyre szélesebb körben történő elterjedésével.

Nemzetközi összefogás az egységes szabványokért

Természetesen a mai felgyorsult világban még lassítani is nehéz, nemhogy egy teljes körű szabványosítási folyamatot véghezvinni, pedig ez mindenki életét megkönnyítené. Érdemes megvizsgálni, hogy az egységes sztenderdek milyen előnyökkel járnának, hiszen ezekből kiderülhet, mennyire érdekében állhat a gyártóknak is ez irányba törekedni.

Nagyobb biztonság

Ha az innováció és a biztonság között kell választani, akkor a gyártók legtöbbször sajnos az előbbit részesítik előnyben, a biztonsági kérdések pedig kevésbé hangsúlyosak. Ráadásul a Dolgok Internete a vártnál sokkal gyorsabban terjed, ezzel pedig még több biztonsági kockázatnak teszi ki a gépeket és a felhasználókat egyaránt. A hackerek manapság gyakorlatilag bármire képesek, legyen szó egy csatlakoztatott autó irányításának átvételéről vagy a gyerekjátékok által összegyűjtött információk megszerzéséről. Márpedig az adatok védelmének és biztonságos tárolásának a szabványosítás az egyetlen „tiszta” módja.

Egyszerűbb folyamatok

Mivel nincsenek egységes előírások, így sok okoseszköz nem alkalmas az azonnali (plug and play) használatra, hanem a felhasználónak külön szoftvert és illesztőprogramot kell még letöltenie, hogy működésbe lehessen hozni az adott készüléket. A nyílt forráskódok és API-k használatával ugyanakkor minderre nem lenne szükség, az intelligens berendezések ennek köszönhetően szó szerint egy nyelvet beszélhetnének. Így nemcsak egymással, hanem a felhasználóval is megfelelően tudnának kommunikálni, ami az ügyfelek és a vállalkozások életét is megkönnyítené.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: Forbes