Növekszik az ipari robotok iránti kereslet

Növekszik az ipari robotok iránti kereslet

Növekszik az ipari robotok iránti kereslet

gyártás

2 perc

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) adatai szerint világszerte növekvő trendet mutat az ipari robotok iránti igény. Tavaly több mint 200 ezer robotot telepítettek a világon. Ez 15 százalékkal több a 2013-as számoknál.

Az IFR jelentése szerint 2015 és 2017 között a szektor globális értékesítése évente körülbelül 12 százalékkal fog növekedni. 2017 végére a gyárak szerte a világban 2 millió robotnak adnak majd munkát. Ágazatok alapján a megrendelések jelentős része az autóiparból érkezik majd, de a speciális gépekbe való befektetés növekedhet az elektromos és elektronikai iparban, a műanyag-, élelmiszer- és italgyártásban, valamint a gyógyszeripari, illetve a fém- és gépgyártási szektorokban is.

A szövetség adatai szerint 2013-ban Magyarországon – az előző évhez képest jelentősen kevesebb – 555 ipari robotot értékesítettek, amit a megrendelések csaknem minden iparágban jellemző csökkenése okozott. A legfőbb vásárlóerő 2013-ban is az autóipar volt, nagyjából 50 százalékos részesedéssel. Bár mérséklődött az összértékesítés idehaza, de a szakértők 2014 és 2017 között növekedésre számítanak.

„Optimisták a kilátások a robotizálás globális növekedését illetően. A folyamatot katalizálja többi között a gyártási tervezés modernizációja és a termelési hatékonyság növekedése iránti követelmények, a kis- és középvállalkozások megnövekedett robothasználata, a termelési költségek csökkentése, illetve az ember-gép együttműködés is. Véleményünk szerint különösképpen az együttműködő robotok fejlesztése lesz a következő évek trendje” – összegezte Jesper Sonne Thimsen, a dán Universal Robots közép-kelet-európai régiós értékesítési menedzsere.

Még nagyobb automatizálás

A gyártók méretüktől és a képviselt iparágtól függetlenül érthetően a termelési költségek csökkenését és a versenyképesség növekedését tartják szem előtt, és ezek alapján a gyártási folyamatok automatizálására, a hatékonyságnövelésre szavaznak. Ennek érdekében olyan új megoldások felé fordulnak, mint a rugalmas könnyűipari robotok.