Adatvédelmi dilemmák az okostelefonok és szenzorok világában

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi dilemmák az okostelefonok és szenzorok világában

Adatvédelmi dilemmák az okostelefonok és szenzorok világában

IoT Podcast

1 perc

Vajon gondolunk-e arra, hogy a mobilunk folyamatosan követ minket, és nemcsak az utcán, hanem akár egy hipermarketben is?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Vagy például rengeteg szenzorral ellátott eszközt használunk igazán érzékeny egészségügyi mérésekhez. Biztos, hogy csak az érintettek, így az általunk felkért orvosok látják őket? A szenzitív adatok témakörét járta körbe az M2M Zóna legutóbbi adása.

Az egyik legfontosabb adatunk a tartózkodási helyünk, ami nemcsak a geolokációs adatot jelentheti, hanem akár egy üzleten belüli pozíciót is. Például egy multinacionális elektronikai áruház spanyolországi üzletében ezzel a módszerrel már azt is tudják monitorozni, hogy melyik polcnál vagy éppen melyik terméknél áll meg a vevő – mondta Ormós Zoltán internetjogász, ügyvéd a Trend FM műsorában.

A szakember hozzátette: az egyik következtetés, amit le lehet vonni ezekből a geolokációs adatokból természetesen az, hogy ki, mikor, hol tartózkodott. Ez pedig a büntetőügyekben, de akár munkaügyi perekben is nagyon fontos információ lehet.

Ellentétes folyamatok

Az Európai Unióban az látható, hogy az adatvédelmi szabályozás egyre szigorodik, és próbálják kikényszeríteni a cégektől, intézményektől, szervezetektől, hogy a személyes adatainkat csak a jogszabályok, illetve az adott magánszemélyek, érintettek hozzájárulása alapján lehessen kezelni.

A másik oldalon viszont azt lehet látni, hogy a fiatal generáció már a digitális világban nőtt fel, és nekik már teljesen természetes, hogy minél több mindent megosszanak magukról. Sőt, akár azt sem bánják, ha saját személyes adataikkal fizetnek az ingyenes szolgáltatásokért – részletezte az internetjogász.

További érdekességekért hallgassa meg az interjút!