Kezedben a biztonság! Vészriasztás mobillal

Kezedben a biztonság! Vészriasztás mobillal

Kezedben a biztonság! Vészriasztás mobillal

IoT Podcast

18 perc

A Városvédő alkalmazással a felhasználó észrevétlenül, a támadó tudta nélkül indíthat riasztást, amellyel családtagjait, barátait vagy akár a rendőrséget is értesítheti. Az applikáció baleset esetén is fontos segítség lehet.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Manapság már egyre több olyan biztonsági megoldás érhető el, amely közvetlenül az okostelefon által küldött adatokat (például a GPS-lokációt vagy a mikrofon által rögzített hangot) használja fel a gyors és pontos segítségnyújtásra. A Városvédő alkalmazás is ezt kínálja, rendszerüket Pécsett két éve vezették be, de a fejlesztő cég már több megkeresést kapott más önkormányzatoktól is –  összegezte az M2M Zóna rádióműsorban Rózsavölgyi Péter, a Városvédő – Kezedben a Biztonságod! alkalmazás ötletgazdája és ügyvezetője.

Hogyan működik a riasztás?

A segélykéréshez elég például a telefon bekapcsoló gombjának a sokszori megnyomása vagy a headseat hirtelen kirántása. A Pécsett vagy a város környékén tartózkodók vészjelzése ekkor egy diszpécserközpontba fut be, ahonnan azonnal felhívják a segélykérőt. Ha az illető nem veszi fel a telefont, akkor éles riasztásnak veszik az értesítést, és kiküldik a helyszínre a rendőröket.

Ha a felhasználó felveszi a mobilt, akkor külön jelszó elmondásával (vagy az alkalmazásban külön kód megadásával) állíthatja le a riasztást. Ha ez nem történik meg, vagy akár szándékosan más jelszót mond, akkor ez azt jelzi a központ számára, hogy az illető bajban van, és ebben az esetben is értesítik a rendőrséget.

Családi üzemmód

Más településeken egyelőre még nem épült ki Városvédő diszpécserrendszere, de az alkalmazás az ország többi pontján is használható – más funkciókra. A felhasználó például beállíthatja családtagjai, barátai telefonszámát, hogy szükség esetén a pánikgomb megnyomásával ismerősei értesítést kapjanak. Ebben az esetben a program a csoport számára azonnal elküldi a felhasználó GPS-helyzetét. A tervek között szerepel egy olyan funkció is, amellyel a vészjelzést a telefonhoz legközelebbi, ugyanilyen alkalmazással rendelkezők is megkapják. Ez a megoldás például a Margitszigeten is hasznos segítség lehetne.

A teljes műsort itt meghallgathatja meg: