Közművek: sok még a nyitott kérdés az okosmérésben

Kapcsolódó cikkek

Közművek: sok még a nyitott kérdés az okosmérésben

Közművek: sok még a nyitott kérdés az okosmérésben

IoT Podcast

19 perc

Hogyan lehet majd mérni az áram-, víz- vagy gázfogyasztást a jövőben? És hol tartunk jelenleg? Milyen fejlesztések technológiai megoldások szükségesek, hogy minél hatékonyabbak legyenek a szenzoros mérések?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az áramszolgáltatás esetében viszonylag könnyen megoldható a felhasználás elektronikus eszközökkel történő monitorozása, ám a víz és a földgáz esetén már egészen más a helyzet.

Az utóbbi két közmű esetében általában valamilyen belső áramforrás szükséges az okosmérőkbe, további szempont, hogy az eszköz sokáig és energiahatékonyan működjön. Az adattovábbítást tekintve ezek a mérőórák jelenleg 2G hálózaton kommunikálnak, aminek viszont nagy az energiaigénye. A problémára a jövőben megoldást jelenthet majd az 5G, de még ezelőtt sokat segítene a LoRA vagy a NarrowBand hálózatok kiépítése. Ezeknek az előnye, hogy rengeteg szenzort és modemet tudnak energiahatékonyan kiszolgálni – összegezte a Trend FM műsorában Sallay László, az M2M Rendszerház kereskedelmi igazgatója.

Hitelesítés és csere

A nyitott kérdések között említhető, hogy milyen cégek intézhetik majd az okosmérők hitelesítését. Jelenleg legtöbbször maga a szolgáltató igazolja saját mérőóráinak a megbízhatóságát. De egyelőre az sem tisztázott, hogy például a vízóra cseréjénél a digitális mérőegységet is kell-e cserélni.

Váratlan káresemények helyett

Az egyik sokak számára ismerős káreset, amikor a kihasználatlan ingatlanokban történik csőrepedés. Ilyenkor előfordul, hogy a család csak hónapokkal később vagy a következő vízszámlánál szembesül a problémával. Ha okosmérőket használtak volna, akkor már a hiba után egy-két napon belül észlelhették volna, hogy szokatlanul magas a vízfogyasztás, és a szolgáltató szakemberei is időben tudtak volna intézkedni.

Valós idejű hibajelzés a közvilágításban

Jelenleg a köztéri világítóegységek üzemeltetőit szigorú jogszabályok kötik, hogy hol, mikor és mekkora fényerőt kell biztosítaniuk. Ugyanakkor gyakori probléma, hogy sokszor maga az üzemeltető sem tudja, hogy egy-egy lámpája meghibásodott, és ezekről jórészt csak lakossági bejelentésekből értesülhet. A lámpák okoshálózatra kapcsolásával viszont azonnal „kibukna” a fogyasztáskiesés, így azon túl, hogy a gyors javítást követően újra biztonságossá válna a kivilágítatlan útszakasz, a szolgáltató is komoly büntetéseket kerülhetne el.

A műsort itt hallgathatja meg: