Tudatos energiafogyasztás az okosmérés segítségével

Kapcsolódó cikkek

Tudatos energiafogyasztás az okosmérés segítségével

Tudatos energiafogyasztás az okosmérés segítségével

IoT Podcast

20 perc

A közműfelhasználás egyedi, online követhető mérésének segítségével akár a szén-dioxid-kibocsátás mértéke is hatékonyan csökkenthető. Ennek a módját mintaprojekt keretében tesztelik Magyarországon.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az Európai Unió komoly forrásokat fektet abba, hogy a tagországok körében minél inkább elterjessze a tudatos energiafogyasztást, elsősorban azért, hogy a különböző klímaegyezményekben rögzített kibocsátási célok tarthatóak legyenek. Ennek a programnak a részeként alakult meg a Központi Okos Mérés Zrt. (KOM), melynek feladata annak felmérése, hogy milyen módszerek segítségével alapozható meg és erősíthető a tudatos energiagazdálkodás Magyarországon. Molnár Gábor, a projektcég vezérigazgatója az M2M Zóna műsorában beszélt a részletekről.

Felhasználói szokások megfigyelése

Eddig a társaság csaknem 20 ezer intelligens mérőórát telepített lakásokban és közintézményekben (önkormányzatokban, iskolákban, óvodákban). A készülékek a villamos energia, a földgáz-, a víz-, illetve a távhőfogyasztást mérik, majd az eredményeket valós időben közvetítik a szolgáltatók felé – különböző infokommunikációs technológiák (mobilhálózat, rádiójelek) segítségével.

2017 áprilisától kezdve a projektben résztvevők a vállalat honlapjáról bármikor lehívhatják a rájuk vonatkozó adatokat, így pontosan kielemezhetik saját fogyasztásukat.

A kísérlet célja, hogy megfigyeljék, milyen felhasználói szokások jellemzőek a magyar lakosság körében, és hogy ezekre a szokásokra milyen hatással lehet a pontos és valós idejű okosmérés. A társaság továbbá reprezentatív felmérést szeretne készíteni arról is, hogy a technológiának köszönhetően végső soron milyen mértékben csökkenhető a szén-dioxid-kibocsátás.

További tervek

A tesztprogram keretein belül még további 60 ezer mérőórát szeretnének felszerelni, a projektet a tervek alapján 2018 őszén zárják le. Ezt követően készülhet el a teljes jelentés a technológia hatékonyságáról, amely alapján eldőlhet, hogy indulhat-e egy országos okosmérés projekt is.

A statisztikai elemzések mellett a Központi Okos Mérés Zrt. készülékfejlesztésekkel is foglalkozik, de azt is kutatják, hogy milyen további iparágak, technológiák építhetők be az okosotthonokba. Céljuk, hogy végül az okosmérés (smart metering) alapjává válhasson a magyar városoknak, ami a kényelem mellett gazdaságos alternatívát is jelent a felhasználóknak.

A teljes interjút itt hallgathatja meg: