Laborom: így nyerhet a mobilalkalmazásokkal az egészségügy

Laborom: így nyerhet a mobilalkalmazásokkal az egészségügy

Laborom: így nyerhet a mobilalkalmazásokkal az egészségügy

IoT Podcast

24 perc

Magyar fejlesztés a Laborom applikáció, amely könnyen kezelhető alkalmazásként segíti az orvosokat és a pácienseket. A cél egy olyan rendszer létrehozása, amely globális szinten is támogathatja a kezeléseket.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna rádióműsor vendégei: Szász Levente és Südy István, a Laborom alapítói és fejlesztői.

Honnan jött az ötlet?

Az orvostudomány sokszor bonyolult, az átlagember számára érthetetlen kifejezésekkel dolgozik. Betegként nehéz átlátni a különböző kezelések hatékonyságát, és nehéz közülük választani is.

A Laborom segítségével viszont a felhasználó jól átlátható formában kezelheti a saját adatait, így például a mérések adatsora mellett külön grafikonon láthatja a fejlődést vagy az életmódbeli változások hatásait is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy számos orvos nemcsak elfogadja, de kifejezetten támogatja, hogy pácienseik ilyen formában aktivizálják magukat.

Az applikációt eddig 12 különböző nyelvre fordították le, és 194 országban több mint 60 ezer letöltéssel rendelkezik.A programba betáplálható a többi között a vércukorszint, a vérnyomás, az inzulinadagolás mértéke, a diéta és a testsúly. Ha ezeket az adatokat az alkalmazás összeveti, akkor jól látható például, hogy a különböző ételek milyen hatással vannak a vércukorszintre, de a mozgás és a vérnyomásváltozás közötti összefüggések is könnyebben követhetővé válnak.

A most éppen kiadás előtt álló, új verzióban lehetőség lesz a leletek képformátumban történő feltöltésére és szakrendelésenként való rendszerezésére is, illetve a felhasználó az aktuális vizitre külön emlékeztetőt is beállíthat, így ezekkel az adatrendszerezésekkel felkészültebben érkezhet a kezelésre. Továbbá egy webes változat is kidolgozás alatt van, ahol még áttekinthetőbben jeleníthető meg a teljes kórtörténet.

Értékes adatgyűjtés

Felmerül természetesen a kérdés, hogyha ingyenes az applikáció, akkor miért éri meg ezzel foglalkozni? A válasz – sok más alkalmazással szemben – nem a reklámokban rejlik, hanem az internetes szolgáltatások régi jelmondatában: ha a termék ingyenes, akkor a felhasználó a termék.

A működés során összegyűjtött nagy mennyiségű adat ugyanis anonimizált módon, minden egyediségtől megfosztva, különböző statisztikai számítások után értékessé és értékesíthetővé válhat az ágazati szereplők számára. Különböző kutatócégek, gyógyszergyártók, állami egészségügyi hivatalok számára sokat érhetnek az ilyen kimutatások, hiszen kutatásokat, de akár egészségügyi stratégiákat is lehet rájuk építeni.

Jövőkép

A fejlesztők célja, hogy a Laborom olyan egészségügyi tárhely legyen, amelyben a felhasználó teljes kórelőzménye könnyen, áttekinthetően visszakereshető. Sőt, az is cél, hogy ezeket az információkat a páciens bárhol a világon meg tudja mutatni a kezelőorvosának. Így például egy akut eset vagy egy krónikus betegség beavatkozási pontjánál rendelkezésre álljon minden szükséges információ, és a lehető legjobb döntés születhessen.  

További részletekért hallgassa meg az interjút!