Lopás ellen véd a high-tech okostojás

Kapcsolódó cikkek

Lopás ellen véd a high-tech okostojás

Lopás ellen véd a high-tech okostojás

IoT Podcast

20 perc

Bár a nyári szezonnak már vége, de jövőre is rendkívül hasznos lehet a Beachegg a strandolók számára.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Biztosan mindenkinek ismerős az a szituáció, amikor úszás közben amiatt aggódik, hogy vajon a helyén van-e még a törölköző alá rejtett telefon, kocsikulcs vagy éppen karóra. Magyar fejlesztők erre kerestek megoldást, amelyből természetesen az okostechnológia sem hiányozhat.

Halmi Gergő eredetileg állattenyésztéssel foglalkozik, ám szabadidejében sokat járt a gyulai strandra, ahol ő is gyakran aggódott az értéktárgyai miatt. A lopások kivédésére 2010-ben kifejlesztette a BeachBox dobozt, amely akkor még egy széf-hűtőtáska kombinációjaként működött. A félig kész találmánnyal viszont az volt a probléma, hogy a földhöz kellett rögzíteni. Később Csapó Balázzsal, a Virgo Creative vezetőjével, valamint a Vodafone segítségével teljesen újratervezték és „felokosították” a tárolót – így született meg a Beachegg, amelynek a prototípusait idén már a Lupa-tónál tesztelték.

Vásárlás helyett bérlés

Az egészen hamar kiderült, hogy az egyéni megvásárlás és használat esetén számos akadály felmerül. Például: mi történik, ha a tulajdonos elfelejti otthon feltölteni a készüléket, de az is kérdéses volt, hogy miről lehet vezérelni a rendszert, ha az arra legalkalmasabb okostelefont logikusan a tojás mélyére rejtik.

A fejlesztők arra jutottak, hogy a terméket leginkább B2B (business-to-business, cégek közötti) üzleti modellben érdemes forgalmazni, és az „okostojások” sokkal inkább a strand biztonsági szolgáltatásának a részeként működhetnek. Ebben az esetben a hardvert az üzemeltető vásárolja meg, a pihenni vágyók pedig kibérelhetik a hordozható miniszéfet.

Így működik élesben a Beachegg

Halmi Gergő a műsorban kitért arra is, hogy a készülék vezérléséhez a bérlők RFID-vel ellátott karkötőt kapnak. A karpánt egyetlen érintésével aktiválható a zár, majd ha a felhasználók eltávolodtak a széftől, akkor működésbe lépnek a mozgásérzékelő szenzorok is. A Vodafone által biztosított M2M SIM-kártyán keresztül a készülék internetre továbbítja az információt, hogyha egy arra jogosulatlan (megfelelő karpánt nélküli) személy megmozdítja a tojást.

A szolgáltató erről az eseményről azonnal értesítést kap, és a kapcsolódó online felületen egy méter pontossággal meghatározható az elmozdított vagy eltulajdonított eszköz helyzete. Emellett beépített hangrendszer is felel a riasztásért: az első mozdítás után a tojás hangos pittyegésbe kezd, mely akár száz decibel fölé hangosodhat.

További részletekért, érdekességekért hallgassa meg az interjút!