Nagyobb biztonság: okosórák gyermekeknek

Nagyobb biztonság: okosórák gyermekeknek

Nagyobb biztonság: okosórák gyermekeknek

IoT Podcast

23 perc

Az IoT-piacon ma már kifejezetten gyermekeknek szánt intelligens eszközöket is lehet találni, amire jó példa a Wherecom Kidfit órája is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna rádióműsor vendége: Csizmadia Ferenc, az óra hazai forgalmazását biztosító Bootmaker Kft. ügyvezető igazgatója.

Mostanra már jól körvonalazódott a piaci termékek alapján, hogy mi is számít okosórának. Ezek az érintőképernyős, csuklóra szerelhető eszközök a viselő mobiljával kommunikálnak, így megjelenítik az üzeneteket, hívásokat, de saját alkalmazásokkal is rendelkeznek, melyekkel navigációra is képesek, vagy akár sportolásra buzdítanak.

A Kidfit a tipikus intelligens órákkal ellentétben viszont saját SIM kártyával rendelkezik, ennek segítségével kommunikál, a gyerekek pedig nem igazán tudják a kommunikáción kívül másra használni, hiszen nincs érintőképernyő, és hiányoznak a külön applikációk is.

A vásárlást követően a szülők saját okostelefonjukhoz párosítják az eszközt, amelynek beállításaihoz így csak nekik van valós hozzáférésük. A kapcsolódó ingyenes alkalmazásban lehet rögzíteni, hogy a készülék oldalán lévő gombokkal melyik két tetszőleges telefonszám hívható, illetve hogy mely számokról érkező hívások fogadhatóak.

Baj esetén karnyújtásnyira a segítség

A telefonáláson túl az óra rendelkezik egy S.O.S. gombbal is, amely megnyomása utána a beépített mikrofon egy 15 másodperces hangüzenetet rögzít (melyben a környezet zajai is hallatszanak), majd azt a program a GPS helyadatokkal együtt feltölti egy központi szerverre, ahonnan a szülők letölthetik az információkat. Ezen felül a biztonságot szolgálja az úgynevezett „kerítés” funkció is, mellyel megszabható egy bizonyos terület a térképen: ha az óra az adott térséget elhagyja, akkor a szülők telefonja hangos sípolással jelez.

A készülék ezen kívül bizonyos időközönként ellenőrzi és feltölti az internetre a helyadatokat. Ennek a gyakorisága is beállítható: tanítási időben nincs szükség tízpercenként ellenőrzésre, míg egy kiránduláson megnyugtató lehet, ha a család tudja, hogy merre jár az osztály.

A Kidfit előnyei a szülők számára

Sok szülő nem szeretne okostelefont adni gyermeke kezébe, hiszen azzal sok esetben kontrollálatlanul használhatnák az internetet vagy a közösségi médiát. Az óra segítségével viszont megvalósulhat a legfontosabb mobilkommunikáció, anélkül hogy egy sokfunkciós eszköz elvonná a gyerek figyelmét, vagy kitenné őt a világháló veszélyeinek.

Hallgassa meg a teljes interjút!