A hitelkártyapiacra is szemet vetett az Apple

Kapcsolódó cikkek

A hitelkártyapiacra is szemet vetett az Apple

A hitelkártyapiacra is szemet vetett az Apple

kereskedelem

2 perc

A cég márciusban jelentette be, hogy a Goldman Sachs és a MasterCard cégekkel közösen piacra dobja saját hitelkártyáját. A fémből készült fizetési eszköz a tervek szerint nyártól olyan helyeken lesz használható, ahol az Apple Pay nem.

Az Apple Card az értesülések szerint késedelmi, limittúllépési vagy nemzetközi díj nélkül használható, és éves díja sem lesz. Az almás cég ígérete szerint – az egyelőre nem közölt mértékű – kamatot is alacsonyan tartják. Pontok helyett pénzt írnak jóvá az eszköz használata után: 2 százalékot minden Apple Pay-es fizetés és 3 százalékot saját termékek vásárlása esetén.

A szakértők szerint átlagos feltételeket kínáló fizetőeszközzel a cég a 32 milliós Apple Pay bázisát is növelni szeretné. Ennek érdekében különösen felhasználóbaráttá tették a számlázást és a hitel visszafizetésének lehetőségét. A vállalat által bemutatott okostelefonos applikáció már megnyitásakor mutatja a teljes egyenleget és a heti költést. De azt is jelzi, hogy különféle visszafizetési periódusok esetén mennyi kamatot kéne fizetnie a felhasználónak, aki egyből ki is választhatja a számára pénzügyileg kedvezőbb időzítést.

A nyártól elérhető hitelkártya mellé a Messages alkalmazáson keresztül éjjel-nappali ügyfélszolgálat is jár. Külön bónusz, hogy a vásárlásokat az ügyfél a számlatörténetben egyszerűen visszakeresheti, mivel gépi tanulási mechanizmus biztosítja, hogy a kereskedők és fizetési helyek könnyen beazonosíthatók legyenek.

Fizikai kártya digitális biztonsággal

A cég az elsők között volt, amely a tranzakciók biztonságosabbá tétele érdekében az Apple Wallet mobiltárcában bevezette a tokenizációt.

A token (zseton) technológiával a kártyák védhetők oly módon, hogy a kártyaszámot a tranzakció során egyedi, véletlenszerűen képzett számokkal helyettesítik. Az így létrejövő számsor (token) csak hivatkozik az eredeti bankkártyára, de abból semmilyen adatot nem tartalmaz. Fizetéskor ezt a hivatkozást a tokenszolgáltató tudja visszafejteni, kizárólag egy arra megfelelő feloldó kulccsal.

A speciális hitelkártya a fentiekhez hasonlóan tárolja a felhasználók kódolt adatait a telefon úgynevezett Secure Element chipjében. Ez a készülék operációs rendszerétől függetlenül működik, és tartalmához maga az Apple sem fér hozzá, tehát nem tudja, hogy a kártyával hol, mikor és mennyiért vásárolt tulajdonosa..

A fizetés során az USA-ban elterjedt EMV (Europay, Mastercard és Visa által használt) standard szerint a vásárlást az Apple Wallet alkalmazás egy egyszer használatos, dinamikus biztonsági kóddal engedélyezi. A végső jóváhagyást pedig maga az okostelefon tulajdonosa mondja ki az arcfelismerő vagy az ujjlenyomat-olvasó használatával.

Ahhoz, hogy a fém kártya még biztonságosabb legyen, nem szerepel rajta sem a kártyaszám, sem a biztonsági kód, de még a lejárati idő és a tulajdonos aláírására szolgáló mező sem. Ezek ugyanis mind hozzáférhetők a Wallet applikációból. A felhasználókkal kapcsolatos adatokat pedig semmilyen célból nem adják át harmadik félnek – legalábbis a cupertinói óriáscég ígérete szerint.

A vállalat év végéig legalább 40 további országban szeretné bevezetni a hitelkártyát, de hogy Magyarország is csatlakozik-e az Apple Pay-t elfogadó országok sorába, azt még nem lehet tudni.

Forrás: