A jövő az érintésmentes plázáké?

Kapcsolódó cikkek

A jövő az érintésmentes plázáké?

A jövő az érintésmentes okosplázáké?

kereskedelem

1 perc

Dél-Koreában bejelentették, hogy egy kísérleti projekt keretben húsz, már meglévő bevásárlóközpontot különböző Ipar 4.0 technológiák alkalmazásával modernizálnak.

A minisztérium közzétette az érintett létesítmények listáját is: közülük az egyik Szöul kedvelt városrészében, Sinchonban helyezkedik el. A szakemberek a fejlesztésektől azt várják, hogy a „felokosított” üzletházak komoly szerepet játszanak majd az úgynevezett érintésmentes digitális gazdaság népszerűsítésében.

A helyi marketingguruk által megalkotott koncepció lényege, hogy az emberek a jövőben egyre inkább az online érintkezésre térnek át, a cégek pedig a humán munkaerőt gépekkel helyettesítik. Ez a járványhelyzeten túl előny lehet az emelkedő munkabérek és az öregedő társadalom miatt is.

Bár az „untact” (tapintásmentes) kifejezés még 2017-ben született, most különös aktualitást ad neki a koronavírus-járvány. A projekt keretében alkalmazott, negyedik ipari forradalomra jellemző technológiák között helyet kap a virtuális- és a kiterjesztett valóság (VR és AR), valamint a dolgok internete (IoT) is. A változástól azt várják, hogy a fejlesztések alapot adnak az okosboltok terjedéséhez is.

A kiválasztott létesítmények között 15 általános jellegű és 5 többfunkciós üzletközpont is van. Ez utóbbiak esetében különösen intenzív technológiai támogatást képzelnek el a döntéshozók, így például VR- és AR-alapú okostükrök, éttermi kiszolgáló- és főzőrobotok is szerepelnek a tervek között. További célkitűzés, hogy az általános rendszerű okos-bevásárlóközpontok is intelligens rendelési rendszert kapnak, amely lehetővé teszi a mobilalapú helyfoglalást, rendelést és fizetést.