Az okos chipses zacskó is segíthet a balesetek megelőzésében

Az okos chipses zacskó is segíthet a balesetek megelőzésében

Az okos chipses zacskó is segíthet a balesetek megelőzésében

kereskedelem

3 perc

Az Egyesült Államokban olyan chipses zacskókat is forgalmaznak, amelyek jelzik, ha tulajdonosuk túl sokat ivott, ráadásul kedvezményes Uber kupont is adnak, amikor szükség van rá.

A Tostitos tortillához adták ki azt a limitált kiadású, Party Safe Bag zacskót, amellyel meg lehet állapítani, ha valaki túl sok alkoholt ivott. A február ötödikei amerikaifoci-bajnokságra, a Super Bowlra fejlesztették ki az innovatív csomagolást, hogy akár ilyen közvetett segítséggel is csökkenthessék az ittas vezetésből származó balesetek számát. Az ötlet később bármilyen buli után is jól jöhet.

Sört mértékkel, technológiát mértéktelenül

A csomagolás a vásárló leheletében lévő alkoholmennyiséget méri meg, és zöld vagy piros fényekkel jelzi, hogy vezethet-e az illető vagy sem. Mindezt egy miniatűr érzékelő teszi lehetővé, amelyet külön e célra fejlesztettek ki.

Ha valaki túl sokat ivott, akkor a tasakon látható kör pirossá változik, és egy figyelmeztető felirat („Ne igyon, és vezessen!”) jelenik meg egy tízdolláros Uber-kuponnal egyetemben. A kapott kód begépelhető az okostelefonos applikációba, vagy akiknek NFC-képes okostelefonja van, azok egyszerűen hozzáérinthetik a készüléket a chipses zacskóhoz, így az automatikusan tárcsáz. 

A kedvezményt az Uber és a Mother Against Drunk Driving egyesület összefogása tette lehetővé, a csomagolás dizájnját pedig a Goodby Silverstein & Partners reklámügynökség segítségével alakították ki. 

Jennifer Saenz, a Frito-Lay’s marketingigazgatója még a Superbowl előtt elmondta: az volt a célkitűzésük, hogy azokra gyakoroljanak hatást, akik a sportesemény után az alkoholfogyasztás miatt veszélyeztethetik a közlekedést, és ez a szám becslésük szerint a 25 ezret is elérhette. A kezdeményezés célterülete nem véletlen, hiszen több statisztika is igazolja, hogy a nagy sportesemények idején a legtöbb halálos kimenetelű balesetet az ittas vezetők okozzák.

Forrás: NFC World+