Betör az okostechnológia az ingatlanpiacra

Kapcsolódó cikkek

Betör az okostechnológia az ingatlanpiacra

Betör az okostechnológia az ingatlanpiacra

kereskedelem

3 perc

A tech cégek meghódíthatják az építési és üzemeltetési szektort is.

Gyökeres átalakulást hoz a kereskedelmi ingatlanok piacán a technológiai fejlődés, a digitalizáció és az automatizáció a Deloitte elemzése szerint. Az ágazat hagyományos szereplőinek érdemes felkészülniük arra, hogy a technológiai vállalatok ebben a szektorban is átírják a régi szabályokat.

Az adat egyre értékesebbé válik

Jelenleg az ingatlanbefektetők közvetlen megtérülése elsősorban a bérbeadásból és eladásból származik. A jövőben egy új tényező lesz egyre értékesebb: a felhasználókról gyűjtött adatok.

Az elemzők várakozásai szerint a ismert klasszikus bérleti díj arányaiban csökkenhet, de figyelembe véve a gyűjtött adatok hozzáadott értékét az ingatlaneszközökből nyerhető összérték több lehet. Mindazonáltal összességében az ármozgás mérsékelt lehet, hiszen a digitalizálás növeli a termelékenységet és a hatékonyságot, így általánosságban csökkenti a kereskedelmi ingatlanok iránti keresletet, ami (a jelen piaci helyzetet alapul véve) túlkínálathoz vezethet.

Mérséklődhet az ingatlanügynökök szerepe

Az átláthatóbb piac és a tulajdonosok, illetve a bérlőik közötti automatizáltabb, közvetlen tárgyalások miatt az ingatlanügynökök szerepe csökkenhet, vagy megváltozhat. Az ingatlanügyletek gyakran olyan technológiákon alapulnak majd, mint a blokkláncok és az ehhez kapcsolódó okosszerződések, így csökken az igény bármilyen harmadik fél közreműködésére.

Jöhet a robotadó?

Az átalakulás nyertesei között lehetnek a kormányzatok, amelyek megtalálhatják az utat arra, hogy részesüljenek a fejlődés előnyeiből új adómodellek révén (például digitalizációs vagy „robotadó”). Az ebből származó többletjövedelemre szükség lehet ahhoz, hogy finanszírozni tudják az esetlegesen megnövekedett munkanélküliség miatti társadalmi problémák enyhítésének költségeit.

Itt is helyet követelnek a FinTech cégek

A jövő bankjainak a finanszírozásban versenytársai lehetnek a közösségi finanszírozási („crowdfunding”) platformok és a FinTech cégek, ami azt eredményezi, hogy csökken a bankok részesedése az értékláncból.

„A változásokból azok a technológiai cégek profitálhatják a legtöbbet, amelyeket ma szinte egyáltalán nem tekintünk az ingatlanpiac a meghatározó szereplőinek. A jelenlegi technológiai óriások vagy akár elszánt startupok megtalálhatják majd az útjukat az ingatlanszektorba, ami számukra annál vonzóbbá válik, minél több adatot termel. Ezek a vállalatok olyan adatvezérelt üzleti modelleket hozhatnak létre, amelyekkel értéket teremtenek a bérlőknek, miközben felhasználói adatokat gyűjtenek” – emelte Gömöri Gábor, a Deloitte Legal ingatlanjogi csoportjának vezetője.

„A high-tech környezet támogatását kombinálva a digitális üzleti modellekben szerzett átfogó tapasztalattal, ezek a technológiai cégek meghódíthatják az építési és üzemeltetési szektort, nagy részesedést szerezve maguknak az ingatlanértékláncból, ha a jelenlegi piaci szereplők nem tudják felfedezni és ’kibányászni’ a big data világában rejlő kincset maguktól” – tette hozzá a szakértő.