Itt a fagyiszezon – Az IoT-nek ilyenkor is hasznát lehet venni

Itt a fagyiszezon – Az IoT-nek ilyenkor is hasznát lehet venni

Itt a fagyiszezon – Az IoT-nek ilyenkor is hasznát lehet venni

kereskedelem

2 perc

A hűtött finomságokat árusítók számára a fagyasztó nem megfelelő hőmérséklete, netán leállása súlyos anyagi károkat is okozhat, okosmegoldásokkal viszont mindez elkerülhető.

Hasonló problémával szembesült John Slater, az amerikai Ben & Jerry’s fagylaltlánc egyik San Francisco-i üzletének vezetője is. Az üzletben korábban is volt biztonsági rendszer, amely probléma esetén e-mail formájában küldött riasztást, csakhogy ez nem tartalmazott részletes információkat. Így nem tudhatta, hogy a fagyasztó tényleg leállt-e vagy csak a naponta négyszer esedékes leolvasztási fázis zajlik-e. Ezért olyan helyzet is rendszeresen is előfordult, hogy az éjszaka közepén kapott riasztás után be kellett mennie az üzletbe, hogy ellenőrizze, a berendezés tényleg üzemel-e.

Így segít az M2M a hűtésben

A problémára tehát mihamarabb megoldást kellett találni, és a cég szerint úgy tűnik, a Monnit nevű intelligens hőmérséklet-érzékelő rendszer formájában ez sikerült is. A készlet a fagyasztóban elhelyezett szondából, egy vezeték nélküli, elemmel működő szenzorból és egy olyan úgynevezett átjáróból (gateway) áll, mely a mért adatokat egy felhőalapú portálnak továbbítja. A folyamat utolsó részeként szoftver elemzi a kapott információkat, és probléma észlelése esetén azonnal figyelmezteti a felhasználót.

Az üzletvezető szerint a rendszer egyszerűen telepíthető, és mivel riasztáskor részletes információkat küld a felhasználónak, így könnyebben eldönthető, hogy valóban vészhelyzetről van-e szó vagy sem. A kapott adatokhoz az iMonnit alkalmazásban vagy a Monnit webalapú szoftverén keresztül lehet hozzáférni, amely SSL titkosítást használ, így különböző felhasználói jogosultságokat tesz lehetővé az egyszerű „megtekintési” szinttől a hálózatkezelésig.

A pontosan és folyamatosan mért adatoknak köszönhetően a fagylalt hőmérséklete sokkal jobban beállítható, ami nemcsak jobb minőséget, de hatékonyabb energiafelhasználást is eredményez – nem beszélve az alvással töltött órák számának növekedésről.

Forrás: Network World