A szállítmányozás jövője: biztonság és minőség

A szállítmányozás jövője: biztonság és minőség

A szállítmányozás jövője: biztonság és minőség

logisztika

3 perc

Az M2M- és IoT-technológia minden iparágat jelentősen átalakíthat, nincs ez máshogy a logisztikával sem. A gépek közti kommunikációnak köszönhetően a fuvarozók nemcsak a termékek biztonságát, hanem azok minőségét is garantálhatják.

Az M2M (gépek közti kommunikáció) és az IoT (dolgok internete) nagyban segíti az átlagember hétköznapi életét, legyen szó az okosotthonról, a csatlakoztatott autókról vagy akár az okosvárosról, de a „színfalak mögött” az ipari termelésben is rengeteg helyen jelen van. Gondoljunk csak az automatizált gyártósorokra vagy a különböző intelligens irodai alkalmazásokra.

A technológia nem újdonság, hogy nagymértékben támogatja a szállítmányozó vállalatok munkáját: ennek része a GPS-es nyomkövetés, a SIM kártyáról való adatküldés, az internetre csatlakozó készülékek és az adatokat rögzítő okosszenzorok is. Az érzékelők beépíthetőek a járműbe, a konténerbe, de akár a közvilágítás lámpaoszlopaiba vagy az úttestbe is.

Értékes rakomány és a távfelügyelet

Az M2M egyik legkézenfekvőbb felhasználása a logisztikában a flottakövetés. A távolról egymással kommunikáló érzékelőknek köszönhetően a központ mindig pontosan tudhatja, hol járnak jelenleg épp a kamionok (vonatok, repülők, hajók), és azzal is könnyebben kalkulálhatnak, hogy mikor érnek célba.

A szállítmányozás során rengetegszer áll fenn az az eset, amikor a kamion tartalma többet ér, mint az egész jármű. A rakománytól függően fontos arra is odafigyelni, hogy a legmegfelelőbb körülmények között szállítsanak.

Így segít az M2M a hűtésben

Tegyük fel például, hogy egy hatalmas konténernyi életmentő gyógyszert és vakcinát visz a kamion. Ilyenkor kiemelten fontos az előírt hőmérséklet folyamatos biztosítása – akkor is, ha éppen havas hegyeken kel át a jármű vagy az 50 fokos sivatagban halad.

Az egymással kommunikáló szenzoroknak köszönhetően a központ minden pillanatban pontosan mérheti a raktér hőmérsékletét. Az érzékelőkkel kapcsolatban lévő hűtőrendszer pedig minden külső hatást követ és szükség esetén szabályozza a hőmérsékletet, anélkül, hogy a sofőrnek bármi teendője lenne a vezetésen kívül.

Minőségbiztosítás

A termékek épsége alapkövetelmény a szállítmányozásban, az M2M azonban még ezen felül is segítséget nyújthat. Ha egy fuvarozó cég a végponton megfelelő szenzoros mérésekkel tudja igazolni, hogy a rakomány végig az előírt körülmények között utazott, akkor az növelheti a cégbe vetett bizalmat. Ezzel akár újabb ügyfeleket találhatnak, akiknek kiemelten fontos az áru állapotának a nyomon követése. 

A gyártóknak is további lehetőség, hogy az M2M-megoldásokkal nemcsak a gyárban, a tárolás és az elkészítés során tudják igazolni a termékeik minőségét, hanem már az alapanyagok szállítása, valamint az üzem és a boltok polcai között megtett út során is.