Felpörgött a mobilinternet, terjed az M2M is

Kapcsolódó cikkek

Felpörgött a mobilinternet, terjed az M2M is

Felpörgött a mobilinternet, terjed az M2M is

közszolgáltatás

2 perc

Három év alatt megnégyszereződött a mobilinternet-szolgáltatás adatforgalma.

Első alkalommal tette közzé a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóinak alakulásáról szóló jelentését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

  • A három évet átfogó dokumentumból kitűnik, hogy a mobilinternet-szolgáltatás igénybe vevőinek a száma több mint harmadával emelkedett.
  • Az időszak végére a mobil adatforgalom fő kiszolgálóivá a 4G hálózatok váltak.
  • Az M2M (gépek közötti) kommunikációra használt SIM-kártyák száma több mint egymillió darab.

Az okostelefonoknak is köszönhetően jelentősen bővül a mobilinternet piaca

Az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 37%-kal nőtt 2015 és 2018 év vége között. Az okostelefonos szegmensbe tartozó kártyák száma 2015 és 2018 év vége között 40%-kal emelkedett, meghaladva a 6 millió kártyát, ami mára az összes mobilinternet-kártya több mint 90 százalékát alkotja.

A nagyképernyős szegmensbe (ahol az előfizetők a szolgáltatást jellemzően számítógépen, tableten keresztül veszik igénybe) a három év alatt végig stabilan mintegy félmillió SIM-kártya tartozott.

A nagyképernyős készülékeknél az egy SIM-kártyára jutó havi internetforgalom 2018 végén 19,37 GByte volt, az okostelefonos szegmens felhasználói viszont csupán átlagosan nyolcadannyi, 2,41 GByte forgalmat bonyolítottak havonta. A forgalmi különbségek miatt a nagyképernyős szegmens részesedése a teljes adatforgalomból még az időszak végén is 37 százalék körül alakult.

A hangforgalom döntően 3G, az adatforgalom 4G hálózaton zajlik

A belföldön indított hívásforgalom döntő részét – a hívások négyötödét – a mobilszolgáltatók 3G hálózatokon keresztül továbbítják, kisebb részét 2G, illetve 4G hálózatokon. Az adatforgalom lebonyolításában a 4G hálózatok szerepe az időszak végére dominánssá vált.

Míg 2015 végén a mobilnet-forgalomnak még csak kevéssel több mint fele zajlott 4G hálózaton, addig 2018 végére a 4G hálózatok adatforgalomból való részesedése 90 százalék fölé nőtt. A trendeket jól előrejelezte az NMHH hírközlési piaccal foglalkozó tavalyi kutatása is.

Terjed a Machine-to-Machine

Az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó – SIM-kártyák száma évi 10-15 százalék körüli növekedéssel az időszak végére 1 millió darab fölé emelkedett.

Népszerűbb lett a roaming

Az uniós roamingfelárak 2017. június közepén történt eltörlésének köszönhetően mind a külföldön használt SIM-kártyák száma, mind a rajtuk lebonyolított hívás- és adatforgalom növekedési üteme jelentősen megugrott a korábbi évekhez képest.

Különösen látványos, hogy a 2017 harmadik negyedéve utáni időszakban a külföldön adatforgalmat bonyolító kártyák száma hozzávetőleg duplájára, a forgalom pedig négyszeresére nőtt.

A jelentést félévente fogja frissíteni a hatóság. A teljes összefoglaló elolvasható az NMHH honlapján.