MWC Barcelona: karnyújtásnyira vagyunk az 5G-től

Kapcsolódó cikkek

MWC Barcelona: karnyújtásnyira vagyunk az 5G-től

MWC Barcelona: karnyújtásnyira vagyunk az 5G-től

még több IoT

5 perc

A nemzetközi technológiai expók közül múlt héten rendezték meg a Mobil Világkongresszust Észak-Spanyolországban, ahol a mobilipar legújabb innovációit csodálhatták meg – és akár tesztelhették is – a látogatók. A szakkiállítás után nem kérdés, hogy mennyire közel van már az ötödik generációs hálózat elindítása.

A mobilos csúcsrendezvényen idén is mindenki ott volt, aki a mobiliparban számít – beleértve a hálózatüzemeltetőket, eszközgyártókat, hardver- és szoftverfejlesztőket, valamint a médiát is. A kormányzatok és nemzetközi szervezetek részéről körülbelül 2000 szakmai képviselő vett részt az expón, így széles körű egyeztetésekre is lehetőség nyílt.

A Vodafone is számos bemutatóval és fejlesztéssel készült az idei rendezvényre, a többi között az 5G és az IoT technológiákhoz kapcsolódóan.

Intelligens szőlészet

Az egyik Vodafone-os fejlesztés a borászat területén mutatja be az innovatív lehetőségeket. Az észak-spanyolországi Moro család három generáció óta foglalkozik szőlővel, ültetvényükről győztes borok kerülnek ki. A digitális átállás jegyében a hagyományos technológiák mellett most már a dolgok internete (IoT) is segítségükre van.

Az okostechnológia a fenntarthatóság és a költséghatékonyság terén is érezhető előrelépést hoz. A digitális birtoknak csökken a víz- és energiafelhasználása, optimalizálható a növényvédelem, miközben – a több adat segítségével – mind a termés mennyiségét, mind a minőségét növelni tudják.

Az Emilio Moro Borászat tavaly szeptemberben csatlakozott a Vodafone által koordinált Sensing4Farming programhoz, melynek keretében mesterséges intelligenciát (AI) és IoT-megoldásokat használnak. A fejlesztés részeként a coloradói DigitalGlobe műholdjai nagyfelbontású, az emberi szem számára nem látható spektrumot is láttató képei a növények egészségéről – azok klorofill tartalmát vizsgálva – nyújtanak információt.

A Qampo dán cég talajhoz közel elhelyezett érzékelői pedig monitorozzák a termőföld és a levelek nedvességtartalmát, a hőmérsékletet és páratartalmat, de az öntözőrendszer meghibásodása is nagyon gyorsan kiderül. A szenzoros mérések segítenek a borospince ideális hőmérsékleti viszonyainak és páratartalmának fenntartásában is. A beérkezett nagy mennyiségű adat feldolgozásában mesterséges intelligenciát alkalmazó algoritmusok segítenek.

A mikroklímát vizsgáló meteorológiai állomás és a különféle érzékelők a Vodafone spanyolországi keskenysávú IoT (NB-IoT) hálózatára kapcsolódnak. Az alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú hálózati technológia kiválóan alkalmazható például a mezőgazdaságban, a településektől távoli terepeken.

A lehetetlen még a Dakaron sem létezik

A spanyol autó- és motorversenyző, Isidre Esteve Pujol súlyos balesetei miatt 2007-ben kényszerült kerekesszékbe. Példaértékű, hogy ezután sem hagyott fel a versenysporttal, és 2011-től fokozatosan visszatért a rali világába. A technológiát hívta segítségül, így például a versenyautójába olyan speciális kormánykereket szereltek, amelyen keresztül a gázpedál, a fék és kuplung is kézzel szabályozható.

A Vodafone az idei évtől szponzorálja Pujol csapatát, így már az év eleji, minden idők egyik legkeményebb Dakar-raliján is segítették a versenyzőt. Isidre Esteve okossisakot viselt, és ruhájából, üléséből sem hiányozhatott a legmodernebb technológia. A speciális üléspárna a mozdulatlanság miatti fekélyektől óvta a versenyzőt. A párna légcelláinak nyomása folyamatosan változott, amit egy applikációról irányítható program szabályozott.

Természetesen a mai autóversenyzés is profitál a big data technológiából, és „szomjazza” a tesztelés, valamint a futamok alatt beérkezett adatok tömegét. A Vodafone segítségével fejlesztett intelligens ruha és sisak is rengeteg adatot gyűjt.

A ruházat például folyamatosan monitorozza a pilóta pulzusát, testhőmérsékletét és hidratáltsági szintjét. Az internetkapcsolattal bíró sisak pedig a versenyzőről, az autóról, a terepről és az időjárásról is szolgáltat adatokat. Mindezek együtt pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy Isidre Esteve Pujol a világ legjobbjai között versenyezzen.

Még több mesterséges intelligencia az utakon

Évről évre egyre több jármű száguld a közutakon, és a várakozások szerint a nem túl távoli jövőben egyre több önvezető autó is bekapcsolódhat a forgalomba. Ennek hatására a közlekedésbiztonság szerepe még a mainál is jobban felértékelődik. A közlekedés különösen sérülékeny szereplői – főleg a kerékpárosok és gyalogosok – megóvása érdekében fogott össze a Vodafone és a Continental. A két vállalat a többi között azt vizsgálta, hogy miként járulhat hozzá a többszörös hozzáférésű peremhálózati informatika (Multi-access Edge Computing – MEC) egy új típusú, mesterséges intelligencián (AI) alapuló autós applikáció működtetéséhez.

A projekt része egy biztonsági fejlesztés kialakítása is, amely olyan innovatív technológiákat ötvöz, mint a MEC, az 5G és a mindennel mobilhálózaton kommunikáló autó (Cellular Vehicle-to-Everything, C-V2X) rendszere.

Az adatgyűjtés a többi között az autós fedélzeti kamera adatain és egy AI applikáción alapul. A mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra épülő program feladata, hogy szinte azonnal analizálja a begyűjtött információkat, és eldöntse, van-e esély egy veszélyes helyzet kialakulására – például, hogy egy gyerek kiszalad-e az úttestre.
    
A többszörös hozzáférésű peremhálózati informatika egy újfajta távközlési technológiát alkalmaz. A távközlési hálózatok MEC infrastruktúrája az elosztott felhőalapú infrastruktúra kiépítését is magában foglalja. A MEC koncepciója mind a 4G, mind az 5G hálózatokra alkalmazható. A peremhálózatok előnye, hogy gyorsabb, hatékonyabb működést tesznek lehetővé helyben, mintha minden adatot a központi felhőben dolgoznának fel.

5G okostelefonok 5G hálózaton

A barcelonai expón a Vodafone a világ első mobilszolgáltatójaként 5G telefonokat kapcsolt össze már működő ötödik generációs hálózatával.

A távközlési cég 2019 második felében számos európai városban előkészíti az 5G elindítását. A négyhetes időszak alatt sikeresen lezajlott a vállalat próbaüzeme három 5G okostelefonnal, amelyeket 2019-ben fognak bevezetni. A mostani próba során a szolgáltató a saját hálózatán zökkenőmentesen lebonyolított egy 4K videóhívást 5G letöltési sebességen, amely a mai 4G-nél 10-szer gyorsabb lesz.  

Barcelona központjában a Vodafone már elindította 5G hálózatát. A Mobil Világkongresszus idején pedig egy autó rótta a város utcáit, és monitorozta az 1,5 gigabit per szekundumos sebességet, amelyre a rendszer már ma is képes.

Még több 5G: távműtéttől a mentőautóig

Szintén az MWC Barcelona ideje alatt tartották meg a világ legelső 5G-n keresztül megvalósuló telementorált sebészeti műtétjét, amelyhez a Vodafone biztosította a hálózatot. A beavatkozást a Barcelona 5G projekt keretén belül bonyolították le.

A kiállítás helyszínén előadó Dr. Antonio de Lacy gasztrointesztinális sebészeti vezető egy képernyőn jelölte meg a szükséges metszések helyét, és hívta fel a figyelmet a lehetséges problémákra. Javaslatai szinte valós időben jelentek meg a műtét helyszínén elhelyezett kivetítőn is, ezzel segítve az orvoskolléga munkáját.

A folyamat során használt 5G hálózat rendkívül gyors, kiváló képminőségű és minimális késleltetésű adatátvitele kifejezetten alkalmas az e-medicinában való felhasználásra. Ráadásul a hálózati szeletelésnek (network slicing) köszönhetően a hálózat egy része – végponttól végpontig – elkülöníthető a fokozott adatbiztonságot igénylő e-health fejlesztések számára.

Fontos megemlíteni egy másik 5G-t alkalmazó egészségügyi projektet is. Az új generációs hálózati technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy a mentőautóval szállított betegek állapotát a kórház szakemberei folyamatosan távolról is tudják követni, így előre fel tudnak készülni a szükséges beavatkozásokra. Az 5G alkalmas továbbá orvosi tréningek lebonyolítására is, amely során az oktató egy távoli helyszínről képzi az adott eljárásban kevésbé jártas kollégáját.