Okosvízórák lepik el az új-mexikói piacot

Okosvízórák lepik el az új-mexikói piacot

Okosvízórák lepik el az új-mexikói piacot

közszolgáltatás

4 perc

Santa Fében a közeljövőben 35 ezer intelligens vízórát helyeznek üzembe, amelyek lehetővé teszik a vízfogyasztás valós idejű nyomon követését, és a rezsiköltségek lefaragását.

Új-Mexikó fővárosa hamarosan fontos lépést tesz az okosvárossá válás irányába, a helyi közműszolgáltatás teljes átszervezésével. A jelenlegi elképzelések szerint a városban található valamennyi vízórát ellátják a Badger Meter BEACON nevű jeladó eszközeivel, melyek hozzájárulnak a vízfogyasztás csökkentéséhez, a rezsiköltségek leszorításához, valamint az ellátás biztonságához.

Az új projekt alapját azok a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikáló okos vízórák képezik, amelyeket közvetlenül a helyi vízszolgáltató hálózatán helyeznek majd üzembe. A városvezetők és a fejlesztő vállalat közötti megállapodás értelmében összesen 35 ezer vízmérő készüléket szerelnek be a háztartásokba a jövőben.

Ha pontosabb a mérés, kevesebbet fizetünk >>Az IHS azt jósolja, hogy a gépek közötti kommunikációra épülő, vezeték nélküli hálózati hozzáférést biztosító technológiák nem csupán a helyi lakosok számára jelenthetnek könnyebbséget és megtakarítást, hanem a projekt más városoknak is inspirációul szolgálhat hasonló fejlesztésekhez. Az IHS alapvető célkitűzése, hogy részletes információkkal és elemzésekkel segítse az üzleti és a kormányzati döntéshozók munkáját olyan iparágakban, mint az űrkutatás, az autógyártás, a vegyipar vagy az energiaszektor. A vállalat legújabb előrejelzése szerint a 2020-ig tartó időszakban körülbelül 600 ezer intelligens vízórát szállíthatnak majd az észak-amerikai piacra évente.

Az IHS frissen publikált riportja alapján az észak-amerikai távközlési vállalatok az utóbbi öt év során elkezdték átalakítani üzleti stratégiájukat az okosvárosok megjelenésével párhuzamosan. A szolgáltatók drasztikus mértékben csökkentették a tarifáikat, hogy ezzel támogassák a közszolgáltatások átszervezését, illetve az energia-felhasználás valós idejű nyomon követését biztosító okosmérők üzembe helyezését. A távközlési cégek emellett számtalan olyan technológiai vállalattal is partneri kapcsolatot alakítottak ki, amelyek ezekre az iparágakra fókuszálnak.

A hasonló léptékű programok idáig kizárólag csak az elektromos szolgáltatókra koncentráltak, ebből következően az okosmérőket úgy tervezték, hogy induktív módon is lehessen őket tölteni, így nem kell aggódni az akkumulátor élettartama miatt. „Miközben az iparági híreket továbbra is az elektronikus fejlesztések és az intelligens energiahálózatok uralják, érdekes megfigyelni azt, hogyan kezdenek a vízszolgáltatók is felzárkózni a legújabb trendekhez.” – hangsúlyozta az IHS okosvárosi infrastruktúrák kutatásával és elemzésével foglalkozó csoportjának vezetője.

Michael Markides szerint az észak-amerikai vízszolgáltató vállalatokra komoly nyomás nehezedik, hogy javítsák működésüket, megfelelő tartalékokat képezzenek az energiaellátó rendszerekben, és jobban megfeleljenek az ügyfelek elvárásainak. Sok esetben ugyanakkor a cégek nélkülözik a kellő tapasztalatot és tőkét, hogy hatékonyan alkalmazzák az új technológiákat – véli a csoportvezető.

Szívesen olvasna még hasonló fejlesztésekről? Mérje okosan a rezsiköltségeit! >>Az IHS azt vetíti előre, hogy a vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikáló okos vízórák iránti piaci kereslet több okból is megerősödik a következő néhány év során. Először is alapvetően „plug-and-play” készülékekről van szó, vagyis rendkívül egyszerű a beüzemelésük és működtetésük, nincs szükség kiegészítő hálózati infrastruktúrára.

A vízmérőkben alkalmazott informatikai megoldások egyes elemeit emellett erőművek, illetve más közműszolgáltatók is beépíthetik a rendszereikbe. Ezen túlmenően az okos készülékek várható élettartama rövidebb a hagyományos mérőknél, vagyis sűrűbben kell őket cserélni, ami hozzájárul az energia-fogyasztás pontos nyomon követéséhez és az ellátás biztonságához.

Santa Fe esetében ráadásul a városvezetőknek számtalan kihívással is meg kell küzdeniük – például az ivóvíz hiánnyal és az egyedi domborzati adottságokkal – az okosmérők üzembe helyezését elősegítő befektetések már csak ezért is vonzó alternatívát jelentenek.

Országos összehasonlításban a városi vízdíjak viszonylag magasnak számítanak - emelte ki Nick Schiavo, a helyi közműszolgáltató cég vezetője, hozzátéve, hogy a különleges domborzati viszonyok miatt nehézkes a kommunikáció egyes területeken. Az emelkedő tarifák miatt az ügyfelek egyre inkább igénylik, hogy jobban nyomon tudják követni a fogyasztásukat, ráadásul az innovatív készülékek lehetővé teszik, hogy a felhasználók rögtön értesüljenek egy esetleges vízszivárgásról” - összegezte Nick Schiavo.

Forrás: M2M Now