Ehető szenzor lehet az élelmiszer-biztonság kulcsa

Kapcsolódó cikkek

Ehető szenzor lehet az élelmiszer-biztonság kulcsa

Ehető szenzor lehet az élelmiszer-biztonság kulcsa

logisztika

3 perc

Az élelmiszer-szállításban még mindig komoly problémát jelent a megfelelő hűtés biztosítása és ellenőrzése.

A jelenlegi megoldások többnyire magukon a ládákon vagy csak a raktérben mérik a hőmérsékletet, de ez az utóbbi mérés legtöbbször nem pontos, hiszen a dobozokban lévő áru teljesen más mértékben hűlhet vagy melegedhet az út során. Sokkal jobb, ha a szenzorok közvetlenül az élelmiszer felületén helyezkednek el, ilyenkor azonban ez a fajta mérés mindenképpen veszteséggel jár. Az így ellenőrzött húsok vagy gyümölcsök ugyanis a mérések után már nem ehetők, hiszen a szenzorok sokszor mérgező fémeket is tartalmazhatnak.

Már korábban is beszámoltunk a svájci robotgyümölcsről, amelynek a fejlesztői egy szenzorokkal ellátott álgyümölcs segítségével mérték a ládákon belül a hőmérsékletet. Szintén svájci fejlesztőktől érkezett nemrég egy újabb megoldás, amely még jobb eredményeket hozhat. Az ETH kutatói ugyanis olyan mérőszenzort fejlesztettek ki, mely amellett, hogy rugalmas és vékony, még ehető is.

Az IoT is enyhíthetné az élelmiszerválságot

Az áramkört magnéziumból állítják elő. A 16 mikrométeres lapka (összehasonlításképp az emberi hajszál 100 mikrométer vastag) az áramvezető mellett ártalmatlan szilícium-dioxidból és nitridből áll, a struktúrát pedig kukorica- és burgonyakeményítő keveréke tartja össze.

Ezeket elég csak rátapasztani néhány véletlenszerűen kiválasztott gyümölcsre, halra vagy húsra, és a hőmérsékletet közvetlenül az élelmiszer felületén méri, nem pedig a fölötte lévő levegőben. Az adatot ezek után vezeték nélkül továbbítja, amihez a doboz külsején található egy (nem ehető) jeltovábbító berendezés, a szenzorok ehhez egy cinkből készült vezetékkel csatlakoznak.

Az érzékelőnek emellett külső akkumulátorra is szüksége van, de az ETH sajtóközleménye alapján dolgoznak már biokompatibilis áramforrásokon. Az valószínűsíthető, hogy pontosságban verhetetlen lesz az ehető chip, és a korábbi megoldásoknál sokkal nagyobb biztonsággal tudja megmondani, hogy megfelelően szállították-e az adott rakományt.

Forrás: TechCrunch