Felragasztható szenzort viselhetnek a jövő páciensei

Felragasztható szenzort viselhetnek a jövő páciensei

Felragasztható szenzort viselhetnek a jövő páciensei

egészség

2 perc

Ha beigazolódik a kutatók várakozása, akkor a speciális érzékelő megnyithatja az utat a hosszabb távon viselhető, a pulzusszámot, vérnyomást és vércukorszintet nem invazív módon nyomon követő eszközök előtt.

Japán tudósoknak sikerült kifejleszteniük egy olyan, bőrön viselhető e-szenzort, amely állításuk szerint nem okoz gyulladást, szinte súlytalan, nyújtható, és akár egy hétig is a bőrön marad – közölte a Nature Nanotechnology szaklap.  

Elektronikus tetoválás – fájdalommentes és még hasznos is

Az érzékelő kereskedelmi és szabadidős célokra is használható, ideiglenes tetoválásként viselve például jogosultságot biztosíthat viselőjének, hogy egy múzeumban bizonyos területekre belépjen, vagy egy vidámparkban sorban állás nélkül kipróbálja a különböző játékokat.  

A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy a hangsúly egyelőre az egészségügyi felhasználáson van. „A találmány lehetővé teheti, hogy a betegek életfunkcióit mindenféle kényelmetlenség vagy stressz nélkül tudjuk megfigyelni. A szenzor akár még az érzelmeinket, a szorongást vagy a stressz-szintünket is megmutatja” – magyarázta a tokiói egyetem professzora.

Egy kontrollált vizsgálat során, húsz résztvevő számolt be arról, hogy nem okozott nekik kényelmetlenséget a műanyag eszköz viselése, néhányan még arról is elfeledkeztek, hogy van rajtuk valami. Bár tényleg nem okoz kellemetlenséget, a kutatók óva intenek az „e-skin” hosszú időn keresztül való viselésétől, mivel az hosszabb távon károsíthatja a bőr természetes légzését. 

Ez a veszély ugyanakkor egyelőre nem fenyeget senkit, mert bár egyre vékonyabb elektronikákat állítanak elő, a mindennapi orvosi gyakorlatba való beépülésükre még várni kell. Az pedig a még távolabbi jövő, hogy a szenzorok alkalmassá váljanak a tartósan használatra, amikor viszont ez megvalósul, akkor már az ilyen okosmatrica valószínűleg az orvosi távfelügyelet elengedhetetlen eszköze lesz.

Forrás: ReadWrite