Szenzorok garantálják az étel frissességét

Kapcsolódó cikkek

Szenzorok garantálják az étel frissességét

Szenzorok garantálják az étel frissességét

logisztika

2 perc

A modern érzékelőtechnika vívmányainak köszönhetően az gazdálkodók és éttermek munkáját az egyszerű hőmérőknél sokkal bonyolultabb eszközök is segíthetik.

Készletellenőrzés és -gazdálkodás

Élelmiszerbiztonság: így segíthet a nyomkövetés

Az intelligens készülékek segítenek szemmel tartani az éttermek leltárkészletét, hiszen minden valós idejű adat hozzáférhető már a megrendelésnél, egyes rendszerek pedig akár a jövőbeli igényeket is előre jelezhetik a fogyasztási trendek alapján. Az okoseszközök által összegyűjtött információk révén pedig egyértelműen látható, hogy valóban a legfrissebb alapanyagból készült ételek állnak-e rendelkezésre, illetve így a már lejárt termékek is könnyedén leselejtezhetők. A készlet nyomon követésével elkerülhető a felesleges élelmiszerhulladék keletkezése, megelőzhető az esetleges pazarlás és csökkenthetők a leltározási költségek is.

Hőmérséklet-szabályozás

A minőségellenőrzés különösen kritikus pontot jelent, a hőmérő szondával, vonalkód-leolvasóval és RFID-vel ellátott, infravörös hőmérővel felszerelt készülékek révén pedig a teljes ellátási láncban figyelhető és követhető az ételek útja.

A működési modell a következő:

– az okoseszközök révén minden egyes termék hőmérséklete monitorozható;

– az IoT-szoftver szükség esetén figyelmezteti az alkalmazottakat az ellenőrző lista befejezésére, beleértve a rendszeres hőmérséklet-ellenőrzést;

– az adatgyűjtés során nyert információk biztonságos módon a felhőbe kerülnek feltöltésre, így ezek bármikor, bárhonnan elérhetők;

– a felhőben az adatok az igényeknek megfelelően csoportosíthatóak, tárolhatóak, szűrhetőek és elemezhetőek;

– amennyiben valamelyik lépés kimaradt, a rendszer azonnal riasztja a felhasználót.

Ennek a részletes folyamatnak köszönhetően kérdés esetén részletes, automatizált ellenőrzési nyomvonal bemutatásával bizonyítható, hogy az adott vállalat betartotta a kapcsolódó élelmiszerbiztonsági protokollt.

Milyen további előnyökkel jár mindez?

Eltekintve attól, hogy a Dolgok Internetének segítségével leegyszerűsíthetők és hatékonyabban kezelhetők a napi műveletek, a gasztronómiai élmény is fokozható, ha a program által jelzett legjobb minőségű termékeket szerzi be az étterem.

A Mid-Coast Fishermen’s Association által finanszírozott Boat-to-Plate projekt keretében például olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amelybe a halászok feltölthetik a fogásokkal kapcsolatos információkat, az étteremtulajdonosok és szakácsok pedig ezen információk alapján is módosíthatják a beszerzéseiket, hogy   szó szerint „jó fogás” kerüljön az asztalra.

Forrás: FoodProcessing