Mi kerül az asztalra? – IoT az élelmiszertermelésben

Mi kerül az asztalra? – IoT az élelmiszertermelésben

Mi kerül az asztalra? – IoT az élelmiszertermelésben

gyártás

2 perc

Minden piackutató előrejelzése szerint egyértelmű, hogy az IoT megváltoztatja a mindennapi életet. Mára már az is elképzelhető, hogy az okostechnológia segít majd a globális élelmiszer-termelés optimalizálásában.

Az elmúlt 50 évben a Föld népességének száma megduplázódott, az előrejelzések szerint pedig a növekedő tendencia folytatódni fog, 2050-re akár 8-9 milliárd ember is élhet a bolygón. Ennek következményeként az élelmiszertechnológiai beruházások is megduplázódhatnak. 

Az IoT (Internet of Things), az M2M (Machine-to-Machine) és Big Data ideális kísérleti terepévé válhat a mezőgazdasági szektor. A VentureBeat korábbi elemzésében kigyűjtötték, hogy szerintük az élelmiszertermelés technológiai sajátosságainak milyen főbb pontjai vannak:

Termelőképesség

A termelésnek minden tekintetben maximumra kell törekedni. Ennek érdekében azt kell elérni, hogy a gazdák képesek legyenek kísérletezni a vezeték nélküli, felhőalapú rendszerekkel, melyek automatizálják a tevékenységeket, biztosítják a valós idejű nyomkövetést, az adatok elemzését, mindezzel együtt tehát az informált döntéshozatalt. 

Kártevők elleni védekezés

A különböző növényvédő szerek által okozott káros környezeti terhelést nem kérdés, hogy csökkenteni kell. A Semios nevű cég például olyan szenzorokkal felszerelt hálózatot fejlesztett ki, amely érzékeli a fagyást, figyeli a levelek nedvességét, a talajnedvességet és a kártevők aktivitását. Ha az utóbbi elér egy bizonyos szintet, akkor a rendszer növényvédő szert juttat a fertőzött területre.

Erőforrások védelme

Az öntözéshez szükséges vízhasználat optimalizálása is rendkívül fontos feladat, főleg a jellemzően aszályos területeken. A gazdálkodók számára elengedhetetlenek a vízfogyasztással, locsolással kapcsolatos pontos információk. Ebben segíthetnek az intelligens öntözőrendszerek, melynek érzékelői folyamatosan nyomon követik a talaj nedvességét, és csak azokra a kisebb területekre locsolnak több vizet, ahol ez szükséges.

Állattartás

A jövőben az okoshűtők akár azt is képesek szenzorokkal érzékelni, hogy mikor romlott meg a dobozban a tej, de a folyamat másik vége is érdekes lehet az IoT és az M2M (gépek közötti kommunikáció) szempontjából. A kutatók olyan rendszereket hoztak létre, amelyek közvetlenül a tehenek egészségi állapotát követik nyomon. Így nemcsak a tej- és húshozamot lehet optimalizálni, de időben észlelik azt is, ha az állat megbetegedne.

A méhek védelme

Zümmögő szenzorok: így vizsgálják a rejtélyes méhpusztulást

Szerte a világon egyre aggasztóbb a méhpopuláció drasztikus csökkenése. Ehhez az egyik legnagyobb hozzájáruló tényező a különös „kolónia-összeomlás rendellenesség” (Colony Collapse Disorder, CCD), melynek egyelőre csak néhány oka ismert.

Az egyik okozó az ázsiai méhatka (vagy Varroa atka). Az Eltopia cég olyan áramkörrel ellátott felületet hozott létre, melyen a méhek képesek sejteket építeni, azonban azok az adott pillanatban könnyedén felmelegíthetőek 41-42 fok köré. Mindezt a méhek kibírják, az atkák azonban elpusztulnak tőle, így vegyszerek használata nélkül védhetőek a kolóniák.

Forrás: Tech.Co