A legjobb deep tech céget díjazták Brüsszelben

Kapcsolódó cikkek

A legjobb deep tech céget díjazták Brüsszelben

A legjobb deep tech céget díjazták Brüsszelben

még több IoT

3 perc

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, az EIT Digital ötödik éve rendezi meg a legjobb európai vállalkozások versenyét.

Az idei brüsszeli döntőt októberben tartották. A díjazott technológiák között egészségügyi adatokat interaktívvá alakító, valamint elavult épületeket IoT útján energiahatékonnyá változtató rendszerek is vannak. A deep tech megnevezés arra utal, hogy jelentős technológiai kutatás és fejlesztés szükséges a cégek versenyben maradásához.

Az EIT Digital Challenge öt kulcsterületen kereste a legjobb scaleupokat, azaz a gyorsan növekvő és jól skálázható startupokat. Huszonnégy uniós országból kétszáz − köztük öt magyar − cég pályázott. A jelentkezők közül végül a legjobb 25 kapott meghívót, hogy nemzetközi szakértői zsűri előtt bizonyítson a brüsszeli döntőben.

Íme, a 10 legjobb deep tech cég

Digitális ipar

  • Enerbrain: elavult épületek okosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tétele IoT (Dolgok Internete ) alapú energiamegtakarítással.
  • Cargonexx: intelligens szállítási hálózat távolsági teherszállításhoz.

Digitális jóllét

  • Active Cues: kognitív problémákkal küzdő emberek fizikai és szellemi stimulálását segítő játékok.
  • Medicus AI: egészségügyi adatokat interaktív élménnyé alakító mesterséges intelligencia-alapú platform.

Digitális városok

  • Toposens: nagy teljesítményű, kivételesen alacsony energiaigényű és alacsony költségű 3D ultrahang és radarérzékelők okosépületekhez és önvezető járművekhez.
  • Understand.ai: tréning és validációs adatok az önvezetés biztonságosabbá és megbízhatóbbá tételéhez.

Digitális pénzügyek

  • Leveris: moduláris, formabontó BaaP (banking-as-a-platform) megoldás a bankok számára.
  • Kasko: végfelhasználók közötti biztosítási platform, amely a biztosítók számára lehetővé teszi digitális termékeik tervezését, terjesztését és futtatását.

Digitális infrastruktúra

  • Baffin Bay Networks: előfizetéses felhőalapú kiberbiztonsági szolgáltatás.
  • EasyBroadcast: a video- és audiotartalmak streamingjével foglalkozó műsorszolgáltatók és over-the-top content (OTT) tartalomszolgáltatók költség és minőség jellegű problémáinak megoldása. (Az OTT a műsorszolgáltatók tartalmainak online megtekintése.)
A tíz díjazott vállalkozás 50 ezer euró értékű, egyéves növekedési támogatást kap az EIT Digital Akcelerátorától. Az egyes kategóriák győztesei ezen felül további 50 ezer euró pénzdíjban részesülnek. Az már korábban eldőlt, hogy az idei döntőbe nem jutott be magyar résztvevő.

„A deep tech vállalkozók olyan erősen megkülönböztető jellegű technológiára építik üzletmenetüket, amely a piac többi szereplője számára belépési korlátként jelentkezik” – mondta az EIT Digital innovációért felelős igazgatója.

„Európa több oknál fogva is különleges lehetőség előtt áll, hogy vezető szerepre tegyen szert a deep tech terén. Az EIT Digitalnál arra törekszünk, hogy felépítsük a következő domináns cégeket” – tette hozzá Chahab Nastar.

Az EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztőkből és befektetési szakértőkből álló páneurópai csapat, amely 15 európai városból végzi tevékenységét, illetve külön központtal a Szilícium-völgyben is jelen van. Az Akcelerátor 2012 óta mintegy 300 startupot támogatott már.